Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

27 juni 2008 door Frea Kruisinga

Poep smeren met 8 jaar, wat betekent dat?

Mijn dochter van net 8 jaar gebruikt sinds februari van dit jaar het medicijn Vesicare, omdat ze nog dagelijks nat was. Het medicijn helpt, omdat ze nu overdag droog is. ('s Nachts nog niet).

Maar nu smeert ze al een paar maanden met ontlasting, iets wat ze voor die tijd nooit deed. Ze wil of kan mij niet vertellen waarom ze dit doet. Ze zegt zelf dat ze geen problemen heeft met poepen op zich.

Ik weet dat dit medicijn obstipatie kan veroorzaken, en ben ook geneigd te denken dat het daarvan komt. Toch heb ik het gevoel dat het iets psychisch is, omdat ze er zo geheimzinnig over doet. En ze doet het steeds maar weer, ondanks dat ik er erg boos over word omdat het niet erg hygiënisch is.

Is het de Vesicare of kan er iets psychisch achter zitten?

Antwoord

Het lijkt me niet dat het poep smeren van uw dochter te maken heeft met de medicatie.

Vesicare is een medicijn dat de eerste aandrang tot plassen vertraagt en dat de frequentie waarmee geplast wordt, vermindert. Bijvoorbeeld bij een hyperactieve blaas. Een van de bijwerkingen is inderdaad obstipatie en bij obstipatie kan het zijn dat er ontlasting lekt. Bij uw dochter beschreef u echter geen obstipatie maar van het smeren met poep. En dat is een heel ander verhaal.

Bij jonge kinderen komt poep smeren regelmatig voor in de periode vóór het zindelijk worden. Het heeft onder andere te maken met de lol van kliederen en smeren. Doorgaans gaat het over bij het zindelijk worden.

Bij oudere kinderen kan poep smeren een uiting zijn van psychische problemen, of van rebellie. Je ziet het echter ook wel eens bij kinderen die het slachtoffer zijn van seksueel misbruik.

Ik raad u aan om het probleem te bespreken met uw huisarts. Roep zo nodig ook de hulp in van een kinderpsycholoog. En als er toch problemen zijn met het poepen zelf, ondanks het feit dat uw dochter dat ontkent, dan moet daar natuurlijk ook aandacht aan worden gegeven.

Lees ook: