Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

2 april 2004 door Lissy de Ridder

Poepproblemen ten gevolge van een dimpel? (4½ mnd)

Onze dochter van 4½ maand hield soms tot 3 weken haar ontlasting op. Na veel adviezen van consultatiebureau en huisarts heeft nu de kinderarts een zogenaamde "dimpel" geconstateerd als mogelijke oorzaak van het uitblijven van aandrang (de ontlasting zelf is verder normaal).

Behalve deze problemen met ontlasting, welke problemen kunnen wij als ouders van een kind met dimpel nog meer verwachten?

Antwoord

Een dimpel (de Nederlandse schrijfwijze voor het Engelse 'dimple' oftewel 'deukje') is een soort putje boven aan de bilspleet. Het komt veel voor bij pasgeborenen. Meestal heeft dit verder geen betekenis. Maar in enkele gevallen is de dimpel een aanwijzing voor problemen – met name anatomische afwijkingen – bij het onderliggende ruggenmerg.

Bij verstopping wordt meestal geen lichamelijke afwijking gevonden. We spreken dan van 'functionele obstipatie'. Maar: als er (lage) ruggenmerg-problemen zijn, dan kunnen deze ook verstopping veroorzaken. Andere problemen die je bij een (lage) ruggenmerg-afwijking kunt verwachten, zijn plasproblemen en loopstoornissen.

Al met al is de kans dat er bij uw kind alleen sprake is van functionele obstipatie (en dus niet van ruggenmerg-problemen) groot. Het is natuurlijk wel verstandig om – in samenspraak met uw kinderarts – de dimpel en eventuele onderliggende afwijkingen nader te laten onderzoeken.

Lees ook: