26 november 2010 door Nanny Gortzak

Problemen bij voeden met één borst - hoe los je die op? (5 mnd)

Mijn dochter is 5 maanden oud en ik voed haar met alleen mijn linkerborst. De rechter heeft een ingetrokken tepel en daarmee had ik te veel problemen, dus heb ik de productie stopgezet.

Tot ze een maand of 3½ was, dronk ze zo'n 6 à 7 keer per dag, en sliep ze 's nachts zo'n 6 tot 7 uur door. Maar nu drinkt ze wel 10 keer per dag, en ook vaker 's nachts.

Omdat ik maar een borst kan geven, wil ik weten of ze wel genoeg krijgt. Elke twee uur voeden lijkt me zoveel. Het is ook erg belastend voor mijn tepel, die erg gevoelig is voor verkeerd happen ('s nachts in het donker).

Bij de geboorte was ze 4020 gram, bij 3 maanden 5915 gram, en bij 4 maanden 6285 gram. Nu, op de personenweegschaal, is ze 7200, maar dat is natuurlijk niet erg nauwkeurig.

Mijn vraag: kan ik de borstvoeding nog volhouden met één borst, nu haar behoefte toeneemt en mijn capaciteit per voeding kennelijk niet?

Antwoord

Uw dochter is nu 5 maanden, en sinds de geboorte al ruim 3 kilo aangekomen. Dat klinkt goed! U vertelde weliswaar dat de personenweegschaal niet erg nauwkeurig is, maar over het algemeen zie je een stijgende lijn in het gewicht.

Nu twijfelt u of uw dochter wel genoeg krijgt, omdat u maar met één borst voedt. Nogmaals: het gewicht van uw dochter ziet er goed uit, dus over het voeden met één borst zou ik me geen zorgen maken. Uw dochter wil op dit moment wel vaak drinken, maar ik denk niet dat dat een bijzondere betekenis heeft.

Gevoelige tepel

Dan blijft er nog het probleem van de zware belasting voor de borst waar u mee voedt. U zou in ieder geval kunnen proberen of secuur aanleggen het probleem van de gevoelige tepel kan verhelpen. Houd er rekening mee dat de mond van uw baby de laatste paar maanden gegroeid is, waardoor het aanleggen nu anders voelt dan in het begin. Tenslotte kan de gevoeligheid te maken hebben met het doorkomen van de eerste tandjes.

Tip: om het aanhappen in de nacht te verbeteren, is het aan te raden om een lampje aan te hebben (al is het maar een zwak lampje). Een zaklamp kan al voldoende zijn.

Vaak voeden

U vertelde dat uw baby vaak gevoed wil worden. Op zich is het helemaal niet gek dat een borstgevoede baby elke anderhalf tot 2 uur wil drinken. Moeders horen zó vaak dat baby's ongeveer elke 3 uur willen drinken, dat ze – ten onrechte – kunnen gaan twijfelen aan hun melkproductie...

In de meeste gevallen kun je ervan uitgaan dat een baby die goed groeit, alles krijgt wat hij nodig heeft. En met goed aanhappen hoeft elke 2 uur voeden niet zo gevoelig te zijn.

De introductie van vast voedsel

Uw dochter is inmiddels 5 maanden oud. Dat betekent dat ze over een paar weken kan beginnen met hapjes voedsel. Dat zal in het begin niet veel zijn, maar na een paar weken zal de baby dan twee of drie eetlepels vast voedsel kunnen eten.

Let erop dat u de hoeveelheid vast voedsel, als het eenmaal zo ver is, heel geleidelijk laat toenemen. Bij een te snelle introductie van vast voedsel kan de melkproductie namelijk achteruit gaan. Met langzaam introduceren zal de borstvoeding echter nog ruime tijd de belangrijkste voedingsbron zijn.

En nog een hart onder de riem tot slot: binnenkort zal het ergste leed sowieso geleden zijn, omdat de meeste baby's rond 4 tot 5 maanden de grootste hoeveelheid melk drinken. Daarna neemt de hoeveelheid langzaam af.

Succes gewenst!