Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

24 september 2010 door Fleur de Lorijn

Reflux en andere klachten - is er een verband? (20 mnd)

Mijn zoontje van 20 maanden heeft vanaf zijn geboorte gecompliceerde reflux. Hij gebruikt daarvoor Zantac en Motilium. De laatste tijd (sinds 4 maanden) zit hij minder goed in zijn vel.

Hij is bij een KNO-arts geweest en zijn neusamandelen zijn verwijderd, maar ik zie geen verbetering en het gaat steeds minder goed.

Sinds 1½ maand heeft hij 's ochtends verhoging (tot 38.2): hij eet en drinkt slechter, en hij slaapt heel veel. 's Ochtends 2 uur, 's middags 2 uur, en 's nachts 12 uur. Hij lijkt altijd moe. Sinds 3 dagen heeft hij koorts, hij huilt veel, en heeft vergrote klieren in zijn keel. hij kwijlt en zweet veel en ruikt zuur.

Zou dit te maken kunnen hebben met de aanhoudende reflux? En kan het zijn dat hij er pas later overheen groeit?

Antwoord

Reflux, oftewel het terugvloeien van voeding vanuit de maag naar de slokdarm en eventueel nog verder, zien we veel bij kinderen. Er zijn kinderen die altijd medicijnen nodig hebben maar bij de meeste kinderen herstelt de reflux zich in de loop van de eerste 2 jaar. Er is dus nog steeds een grote kans dat uw zoontje er overheen groeit.

Het feit dat hij de laatste tijd niet goed in zijn vel zit, is denk ik niet het gevolg van de reflux. Als ik uw verhaal zo lees, lijkt het meer op steeds terugkerende (virale) luchtweginfecties. Dat is vaak vervelend. Een kind is dan nog niet hersteld van het ene probleem of het volgende dient zich al weer aan. Dat maakt kinderen ook moe.

De KNO-arts heeft zijn neusamandelen weggehaald, maar u vertelde dat dat geen verbetering geeft. Nu heeft hij vergrote klieren in de keel, wat erop kan wijzen dat er opnieuw een infectie is in het KNO-gebied. In de meeste gevallen zijn deze terugkerende infecties onschuldig en groeit hij daar ook overheen.

Vanwege de koorts, de opgezette klieren en het kwijlen, zou ik hem wel laten onderzoeken door de huisarts.

Lees ook: