Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

12 november 2010 door Suzan Put

Ringetje laten aanbrengen bij getrokken melkkies? (6 jr)

Bij mijn zoontje van 6 is enkele maanden geleden een melkkies getrokken vanwege een abces. Achteraf vraag ik mij af of dat wel echt nodig was, maar okee, de kies is er nu uit.

De tandarts heeft voorgesteld om een soort ringetje te plaatsen om de ruimte open te houden voor de definitieve kies. Dat ringetje zal worden vastgehangen aan een nieuwe kies die nu aan het doorkomen is.

Ik maak mij zorgen over dat ringetje. Kan dat geen nadelige gevolgen hebben voor de kies waaraan het zal vasthangen? En kunnen daar geen etensresten in terechtkomen die moeilijk te verwijderen zijn, met als gevolg rotting, en misschien ontstekingen of gaatjes in de tanden ernaast?

Antwoord

Om te beginnen een opmerking over het trekken van een kies bij een abces: dat is absoluut noodzakelijk. Ontstekingen zijn ongezond en een belasting voor het lichaam. Helaas is dat bij een melkkies niet anders op te lossen dan door de kies eruit te halen.

Het plaatsen van een ringetje om die ruimte vrij te houden voor de opvolger is een prima idee!

Over mogelijke beschadigingen van de kies waaraan het ringetje bevestigd wordt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Maar u heeft wel gelijk dat er problemen kunnen ontstaan door etensresten. Dat betekent dus: extra goed opletten bij het poetsen. Maar ook: goed op het eetpatroon blijven letten (niet te veel snoepen, niet te veel tussendoortjes, etc.) Goed poetsen en goed op het eetpatroon letten is altijd belangrijk maar vooral ook in uw geval, vanwege dat abces. Dat wijst op een extra gevoeligheid.

Bedenk trouwens dat het ringetje niet alleen gaatjes kan veroorzaken (als je de etensresten niet goed wegpoetst), maar dat het ook gaatjes kan voorkomen. Want als er op latere leeftijd tanden en kiezen scheef gaan staan door ruimtegebrek, dan maakt dat het poetsen óók veel moeilijker. Natuurlijk kan dit opgelost worden met een beugel, maar voorkomen is altijd beter.

Lees ook: