17 december 2004 door Merit Tabbers

Rode vlekken die opeens verschijnen en dan weer verdwijnen. Wat kan dat zijn? (1½ jr)

Mijn zoon van anderhalf heeft de laatste tijd last van rode vlekken op zijn gezicht en op zijn romp. Hij krijgt die vlekken na wrijven, warmte of stoten. Ze zijn dan wat opgezwollen en verdwijnen weer na een paar minuten.

Wat kan het zijn? Het zijn geen bulten. Hij is niet hangerig, koortsig of anders dan normaal. Maar het is zo'n raar gezicht, ineens van die vlekken.

Antwoord

De medische term voor datgene wat u beschrijft, is urticaria. In gewone-mensentaal: galbulten of netelroos.

Urticaria zijn vlakke verhevenheden met wat vocht erin (dat is de lichte zwelling die u beschrijft) die door roodheid omgeven zijn. Ze kunnen samenvloeien tot grote rode vlekken. Ze ontstaan in enkele minuten en verdwijnen meestal na een half uur of hoogstens enkele uren. Bij uw zoon zelfs al na een paar minuten.

Eén van de oorzaken gaf u zelf al aan: wrijven, stoten, of warmte (of juist kou) kan een prikkel geven, waardoor de stof histamine vrijkomt. Histamine kan irriterend werken, met urticaria als gevolg. Daarnaast kunnen urticaria ontstaan door infecties, insectenbeten, medicijnen, of bepaalde voedingsmiddelen. Ze jeuken over het algemeen flink!

Soms worden urticaria in verband gebracht met allergische reacties, maar de rol van allergieën is tot op heden nog helemaal niet duidelijk.

Tegen urticaria hoef je in principe niets te doen. Eventueel kun je een menthol-product (zalf of poeder) toepassen tegen de jeuk, als die er is. Heel soms zijn er zwaardere maatregelen nodig, zoals een anti-histaminicum of een antibioticum (afhankelijk van de oorzaak de urticaria) maar dat moet je overlaten aan een arts. In het onderhavige geval is er in ieder geval niets nodig, omdat de urticaria geen klachten geven en na een paar minuten al weer weg zijn.

Lees ook: