13 september 2002 door Diederik Bosman

RS-vaccinatie aanvragen voor de komende winter? (1 jr)

Ons zoontje Rens is vorig jaar november te vroeg geboren met 29.6 weken. De daarop volgende winterperiode heeft hij RS-injecties gehad.

Is het raadzaam om dit de komende maanden met "de R in de maand" opnieuw aan te vragen? Rens heeft gevoelige longen en gebruikt inhaler/Ventolin.

Antwoord

Eerst zullen we iets meer vertellen over RS in het algemeen, en daarna gaan we dieper in op uw vraag.

Het rs-virus

Voor kleine kinderen en vooral voor zuigelingen is het RS-virus (respiratory syncytial-virus) potentieel gevaarlijk, onder andere door de benauwdheid die kan optreden. Soms kan de ademhaling zo moeilijk worden, dat kunstmatige beademing nodig is.

Het virus komt in Nederland voornamelijk in de wintermaanden voor. De klachten zijn:

  • verkoudheid
  • hoesten
  • koorts
  • uitputting (bij langdurige infectie)
  • benauwdheid (soms).

Als het kindje benauwd wordt, wat je onder andere kunt zien aan de adem-frequentie (snel) en intrekkingen (van de huid en de spieren van de borst), dan is het altijd verstandig om snel een kinderarts te raadplegen.

Te vroeg geborenen en gevoelige longen

In het geval van uw zoontje is het moeilijk om een goed advies te geven, omdat we eigenlijk nog meer informatie zouden moeten hebben over zijn gevoelige longen.

Het algemene advies in Nederland luidt op dit moment als volgt:

  • kinderen die prematuur geboren zijn: altijd in het eerste levensjaar vaccineren tegen RS;
  • in de jaren daarna: alleen vaccineren bij kinderen met ernstige longklachten, zoals ernstige broncho-pulmonale dysplasie (een ziekte die vaker bij te vroeg geboren kinderen kan optreden).

Verder ziet het ernaar uit dat het effect van de vaccinatie niet optimaal is. Zo zijn er nog steeds kinderen die zelfs na vaccinatie het RS-virus oplopen en ziek worden.

Specifiek advies

Kortom: uw vraag is minder eenvoudig dan hij lijkt. Ons advies is dus om de kwestie te bespreken met de behandelend kinderarts. Het soort longklachten van Rens en de ernst ervan zullen een belangrijke rol spelen bij de uiteindelijke beslissing om de vaccinatie al of niet te herhalen.

Lees ook: