Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

19 december 2008 door Nanny Gortzak

's Nachts elke 2 uur voeden breekt me op. Hoe kan ik dat oplossen? (4 wkn)

Mijn zoontje is vandaag 4 weken oud en ik geef met succes borstvoeding. Hij groeit goed en is tevreden. Ik houd me niet aan een schema, maar voed als hij erom vraagt (zoals deskundigen dat tegenwoordig aanraden en zoals mij dat ook de juiste manier lijkt). Dat is ongeveer elke 2 uur. Hij drinkt dan zo'n 20 minuten aan één borst en valt dan vaak in slaap.

Ik vind het helemaal prima om hem zo vaak te voeden, en doe dit liggend, staand of zittend, al naar gelang de plek waar ik me op dat moment bevind, zodat ik daarvoor en daarna gewoon door kan gaan met mijn dingen. Heerlijk.

Het probleem is echter dat hij ook 's nachts elke 2 uur komt en dat begint me langzamerhand op te breken. Ik val meestal ook in slaap tijdens de nachtvoedingen; ik kan het gewoon niet opbrengen om wakker te blijven. Als ik dan op een gegeven moment wakker word, ligt de baby ook te slapen.

Ik lees hier met enige jaloezie dat moeders op vaste tijden voedingen geven en al klagen als ze 1 of 2 keer per nacht hun bed uit moeten, ook bij jonge baby's.

Hoe kan ik mijn baby zover krijgen dat hij ook wat langer doorslaapt, of moet ik nog even geduld hebben? Hij is immers pas 4 weken oud.

En hoe kan je een baby zich sowieso aan een schema laten houden? Die van mij begint als een gek te krijsen als hij gevoed wil worden. Ik kan hem toch niet laten huilen tot het tijd is volgens mijn schema? Daar zou ik nog vermoeider van worden dan hem op te pakken en aan te leggen. Bovendien lijkt het me heel frustrerend voor hem.

Daarnaast heb ik nog een tweede vraag die misschien verband houdt met de eerste. Nadat ik veel problemen uit deze vraagbaak heb gelezen, heb ik het idee dat hij misschien zo vaak gevoed wil worden omdat ik elke keer maar éé borst aanbied. Dit doe ik omdat ik ergens anders gelezen heb dat je een baby goed je borst moet laten leegdrinken omdat je anders eerder kans hebt op borstontsteking. Daarnaast heb je natuurlijk het verhaal met voor- en achtermelk. Ik controleer altijd of ik nog melk uit mijn borst kan drukken als mijn zoontje klaar is met drinken, en dat is altijd zo. Dus ik ga er vanuit dat hij genoeg heeft aan één borst. Of zie ik dat verkeerd?

Antwoord

Zoals u zelf al zei, gaat de borstvoeding goed: uw zoon krijgt voeding op verzoek en groeit prima. Hij geeft zelf aan wanneer hij gevoed wil worden, ook 's nachts. Alleen heeft u daar moeite mee.

Hieronder zal ik eerst iets meer vertellen over het dag- en nachtritme van baby's, en de kwestie van één of twee borsten geven. Daarna zal ik ingaan op uw eigenlijk vraag, over het omgaan met nachtvoedingen.

Dag- en nachtritme

Pasgeboren baby's hebben een dag- en nachtritme dat totaal niet lijkt op dat van volwassenen. Er zijn meerdere momenten per dag dat er flinke slaapjes worden gedaan en veel baby's doen tussendoor ook nog hazenslaapjes. In het begin bestaat hun leventje uit slapen, eten en verschoond worden.

Naarmate de baby ouder wordt, worden de momenten waarop hij wakker kan zijn steeds langer. De kleine stukjes slaap overdag worden als het ware aan elkaar geknoopt, zodat er meestal drie langere slaapperiodes overdag ontstaan. Moeders merken vaak dat er dan meer tijd komt om met hun kind te knuffelen en actief te spelen.

Maar ook de nachten veranderen. In plaats van elke anderhalf tot twee uur voeden, ontstaat er meestal wel een periode in de nacht dat de baby wat langer slaapt. Vaak is dat in de avond of vroege nacht. Als de ouders dan nog niet gaan slapen, merken ze vaak dat de baby net wakker wordt als zij zelf willen gaan slapen. Dit langere stuk slapen is eigenlijk het belangrijkste stuk van de nacht. Als nieuwe moeder kun je het beste op dat moment ook een lang stuk slapen, zodat je al een flink deel van je broodnodige nachtrust binnen hebt.

Eén of twee borsten?

De vraag of je één of twee borsten per voeding moet aanbieden, is simpel te beantwoorden: kijk gewoon naar wat de baby aangeeft. Als hij na actief drinken minder vaak gaat slikken en vaker zuigt voor het slikken, is het overgrote deel van de melk uit de borst opgedronken.

Omdat er tijdens de voeding melk wordt aangemaakt, kun je ervan uitgaan dat een baby die langere tijd regelmatig slikt en zuigt, dan ook vettere achtermelk binnenkrijgt. Als een baby daarna tevreden is, heeft hij waarschijnlijk genoeg melk binnen gekregen. Als je twijfelt, kun je altijd de tweede borst ook nog aanbieden. De baby zal dan net zolang aan de tweede borst drinken als hij nodig heeft om een tevreden en verzadigd te krijgen.

Het proberen waard

Vooral bij oudere baby's kan overdag vaker en meer voeden leiden tot langer en beter slapen in de nacht. Bij jonge baby's zoals die van u maakt het meestal nog niet veel uit, omdat het waak-slaapritme daar nog niet voldoende voor ontwikkeld is. Maar het is het proberen waard.

Let op: als de baby ineens veel gaat spugen, of last krijgt van krampen door te veel melk, dan lijkt mij het middel erger dan de kwaal en zou ik alles houden zoals het nu is.

Samen in slaap vallen

U vertelde dat u soms in slaap valt bij een nachtvoeding, en dat u dan na een tijdje uw zoon slapend naast u aantreft. Ik kan me voorstellen dat u daarvan schrikt. Het is inderdaad niet veilig (zie: Samen slapen) maar volgens de Stichting Wiegedood moet u zich er ook niet ongelukkig of schuldig over voelen. Leg uw baby zodra u even wakker wordt, wel meteen op z'n eigen plekje. En zorg ervoor dat de overige omstandigheden in ieder geval veilig zijn, zoals: geen dekbed, geen waterbed, niet roken, etc.

Het risico op samen in bed in slaap vallen kan verlaagd worden door overdag de nodige slaap in te halen als de baby ook slaapt. Met een baby van pas 4 weken oud bent u nog in de kraamperiode dus dat is geen schande!

Middagslaapjes voor de moeder

In deze moderne tijd vergeten we wel eens dat het herstel van de moeder minimaal 6 weken in beslag neemt. En de ervaring leert dat moeders vaak nog langer nodig hebben om weer in het oude ritme terug te komen en weer dezelfde hoeveelheid energie te hebben als voor de zwangerschap.

Sommige deskundigen zijn dan ook van mening dat een moeder op zijn minst het eerste jaar na de bevalling nog behoefte heeft aan een middagslaapje. Anderen zeggen zelfs dat dat eigenlijk nodig is zolang de baby nog 's nachts wakker wordt. En veel ervaren ouders weten dat dat langer kan duren dan de periode dat de baby nachtvoedingen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan: WC-bezoek, water drinken, ziekte, te warm, te koud, nare dromen...

Bij veel jonge kinderen is er elke nacht wel een reden om wakker te worden en de hulp van zijn ouders in te roepen. Dan is het helemaal niet gek dat ouders daar moe van worden, en dus óók niet om het tekort aan slaap in te halen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen – voor zover het werk dat toelaat – door beurtelings in de ochtend wat langer te slapen, of een middagdutje te doen, of 's avonds eerder naar bed te gaan. Dat is wat ongezellig voor de partner die niet dezelfde slaapbehoefte heeft, maar een partner die niet te genieten is door chronisch slaaptekort is ook geen pretje.

Verder lezen

Meer over slaappatronen van baby's en wat je allemaal kunt doen als je lijdt onder gebroken nachten, is te lezen in het boek Lekker slapen zonder huilen van Elizabeth Pantley (uitg. Scriptum, 2006, ISBN13: 9789055944316, EUR 19,95).

In dit boek worden suggesties gegeven die goed samengaan met borstvoeding, en die vriendelijk zijn voor zowel ouders als baby.

Succes en sterkte gewenst!