8 juni 2007 door Frea Kruisinga

's Ochtends moe en misselijk. Is dat cytomegalie of iets anders? (11 jr)

Mijn zoon van 11 jaar is al vanaf de kerstvakantie regelmatig enkele dagen thuis. De klachten zijn: moeheid en misselijkheid, en dan vooral 's morgens. In de loop van de dag wordt het iets beter. Hij slaapt goed, maar is wel vaak vroeg wakker.

Begin april is hij naar de huisarts geweest. Er is bloed afgenomen en getest. Hij bleek een hoog gehalte aan antistoffen tegen cytomegalie te hebben.

Inmiddels zijn we anderhalve maand verder en we hebben de indruk dat het wat slechter wordt. Hij klaagt nog steeds over moeheid en misselijkheid. We zien ook aan zij ogen dat hij echt moe is. Hij verzuimt daarom regelmatig dagen op de basisschool.

Verder is nog belangrijk om te weten dat hij vanaf zijn geboorte een gaatje in zijn hart heeft, waar hij jaarlijks op gecontroleerd wordt.

Mijn vragen zijn:

  • horen deze symptomen echt bij cytomegalie of is er een andere oorzaak? (Vooral door die misselijkheid.)
  • In hoeverre speelt zijn hart een rol?
  • Hoe lang duurt het genezingsproces?

Bij voorbaat hartelijk dank van een bezorgde ouder.

Antwoord

Wat uw eerste vraag betreft: de symptomen die beschreef, passen inderdaad cytomegalie, maar er kan ook een andere oorzaak zijn. Ik zal dat uitleggen.

Een infectie met het cytomegalo-virus komt veel voor. Maar liefst 80% van alle volwassenen is ooit in zijn of haar leven besmet geraakt. Het virus wordt uitgescheiden via (onder andere) speeksel en urine, en wordt dus gemakkelijk overgedragen bij nauw contact. Bijvoorbeeld op kinderdagverblijven en binnen families.

De meeste mensen die besmet raken, hebben daar geen last van. Zo'n 10% krijgt echter wél klachten. De symptomen lijken op die van de ziekte van Pfeiffer, zoals:

  • koorts;
  • moeheid;
  • keelpijn;
  • opgezette lymfeklieren;
  • een milde leverontsteking;
  • lichte misselijkheid.

De klachten van uw zoontje kunnen dus passen bij een besmetting met het cytomegalo-virus. Toch is er wel iets bijzonders aan de hand. Over het algemeen duurt deze ziekte 2 tot 3 weken, soms iets langer. Uw zoontje is echter al meer dan een half jaar niet lekker en bovendien heeft u de indruk dat het eerder slechter dan beter met hem gaat. Dat lijken mij genoeg redenen om nog een keer naar de huisarts te gaan! Een andere oorzaak is altijd mogelijk.

Uw vragen over een mogelijke relatie met het gaatje in het hart kan ik op grond van uw verhaal helaas niet goed beantwoorden. Daar zou echt een consult met eventueel nader onderzoek voor nodig zijn.