13 oktober 2006 door Justine Pardoen

Schaamlip-correctie voor een 14-jarige?

Mijn dochter vertelde mij laatst dat ze uitstekende schaamlippen heeft en dat ze er een derde bij krijgt. Ik weet niet wat ik moet doen. Moet ik haar een operatie geven, of is er een andere mogelijkheid? Ze is nog maar 14 jaar!

Antwoord

We begrepen eerlijk gezegd niet goed wat u bedoelde met 'een derde schaamlip' (er zijn twee grote schaamlippen aan de buitenkant, en twee kleine schaamlippen aan de binnenkant, wat samen al vier maakt), maar als er sprake is van onduidelijke aangroeisels dan moet je daar natuurlijk mee naar de dokter. Die kan beoordelen of er al dan niet iets bijzonders aan de hand is, en wat daar eventueel mee moet gebeuren.

Het kan natuurlijk wel moeilijk zijn voor uw dochter om hiernaar te laten kijken, maar u kunt haar geruststellen dat artsen dit soort dingen dagelijks moeten beoordelen, en dat ze het gewend zijn. Ze kijken ook heel anders tegen dit soort zaken aan dan gewone mensen (namelijk: louter medisch, en niet seksueel).

Uitstekende schaamlippen

Wat de uitstekende schaamlippen betreft: iedereen is anders geschapen, waardoor er allerlei vormen bestaan (net zoals je mensen hebt met grote neuzen en met kleine neuzen, etc.). Dat is nu eenmaal zo, de mens is immers geen industrieel product dat binnen smalle marges gefabriceerd kan worden.

De eerlijkheid gebiedt overigens te zeggen dat er tegenwoordig veel meer cosmetische operaties worden uitgevoerd dan vroeger (om neuzen recht te zetten, borsten te vergroten of te verkleinen, etc.) en dat het corrigeren van schaamlippen de laatste tijd ook steeds meer voorkomt. We hebben het nog niet gezien bij de extreme makeover tv-programma's, maar het zou ons niet verbazen als ook schaamlip-correcties daar zouden opduiken. Moderne mensen beschouwen zichzelf steeds meer als 'maakbaar'.

Jammer

Zelf vinden we het wel jammer dat mensen dit soort normale variatie niet meer kunnen accepteren, en dat 'de natuur' aan waarde heeft ingeboet. Maar we zullen natuurlijk nooit iemand veroordelen die er iets aan wil laten doen, z├ęker niet wanneer een afwijkend gevormd lichaamsdeel tot psychische of lichamelijke klachten leidt.

Maar hoe dan ook: een derde schaamlip, wat dat dan ook moge zijn, is wel iets om te laten beoordelen door een arts.