Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

3 mei 2019 door Lianne van Lith

Scheiden wel of niet?

Ik heb juist een vraag vanuit de kinderen, zij willen dat papa en mama gaan scheiden.

(Ikzelf, de moeder) loop ook al een tijdje rond met deze gedachten. De vader drinkt veel, is vervelend en soms agressief door de drank. De jongste (7 jaar) zei gisteren tegen me: “ het lijkt wel of papa bier belangrijker vindt dan ons”. Waarop hij vervolgde, “ik wil liever ergens met jou wonen zonder papa”. Ik ben hier niet echt op ingegaan, maar het stelde me aan de ene kant wel gerust. Ik heb me eigen juist altijd groot gehouden, en gedacht ik hou dit nog wel even vol tot ze wat ouder zijn. Zette mijn eigen een beetje aan de kant in het belang van mijn kinderen. Als voorbeeld: we waren op een verjaardag, de vader wilde nog niet mee naar huis, ik ben met de kinderen naar huis gegaan, maar de jongste durfde niet te gaan slapen voordat papa thuis was. Want hij was bang dat papa zou gaan mopperen tegen mij dat ik eerder ben gegaan. ( ik heb al ooit de politie gebeld na een incident dat de vader schreeuwend aan de deur stond)

Ik vind überhaupt dat een vader, om 22.00u s’avonds zijn belang voor het drinken aan de kant moet zetten, en je als gezin samen naar huis hoort te gaan. ( dit was overigens niet de eerste keer)

Mijn vraag, als de kinderen (7 & 10 jaar) zelf aangeven dat ze zonder papa willen wonen, doe ik hier dan goed aan om idd te gaan scheiden?

Antwoord

In jouw bericht lezen we dat jullie kinderen aangeven dat zij willen dat jullie gaan scheiden. Meestal willen kinderen dat hun papa en mama bij elkaar blijven. Ook houden kinderen van hun beide ouders. Er kunnen (loyaliteits)problemen spelen waardoor kinderen anderen signalen afgeven/ het anders ervaren.

Een scheiding is iets van volwassenen, bij hen ligt de verantwoordelijkheid hiervoor. Het lijkt belangrijk dat jij voor jezelf een keuze maakt. Wil/kan jijzelf nog verder in deze relatie?  Wat zijn de gevolgen als jullie samenblijven? Wat zijn de gevolgen als je besluit om te scheiden? Zij er mogelijkheden om jullie relatie te verbeteren? Probeer voor jezelf antwoord te vinden op deze vragen. Lees ook eens dit artikel, waarin uitgebreid het thema 'scheiden of blijven' naar voren komt.

Wellicht kan je een beroep doen op iemand uit je omgeving waarmee je over jullie situatie kan praten. Of een afspraak maken met maatschappelijk werk/ een psycholoog bij je in de buurt om uit jouw twijfels te kunnen stappen en een goed besluit te nemen. Ook kan je overwegen om samen met partner gesprekken hierover te voeren, bijvoorbeeld bij een relatietherapeut, -coach.

(Wil jij ook een vraag stellen aan iemand uit ons Scheidingsteam? Mail ons jouw vraag!)