14 oktober 2005 door Sanderijn van der Doef

Schimmelinfecties en wrijven met de tandenborstel. Is daar een verband tussen? (6 jr)

Mijn dochter (6 jaar) heeft veel last van schimmelinfecties aan haar vagina. Ook betast ze haar vagina (clitoris) veel met de tandenborstel. Waarom doet ze dat? Komt dit gedrag vaker voor en kunnen daardoor die schimmelinfecties ontstaan?

Antwoord

Waarschijnlijk probeert uw dochter de jeuk te bestrijden met haar tandenborstel. Vervolgens kan die tandenborstel inderdaad weer nieuwe infecties en dus meer jeuk veroorzaken.

Hieronder zal ik u iets meer vertellen over schimmelinfecties bij kleine kinderen, en datgene wat je eraan kunt doen.

Jonge meisjes

Jonge meisjes hebben wel vaker last van een schimmelinfecties. Dat komt onder andere doordat de schaamlippen op die leeftijd nog relatief klein zijn en er door het ontbreken van schaamhaar (wat een belangrijke beschermende functie heeft) gemakkelijk allerlei bacteriƫn de natuurlijke vagina-flora kunnen verstoren. En dat kan weer leiden tot schimmelinfecties.

Jonge kinderen spelen buiten, zitten (soms wijdbeens) in het gras, op straat of in de zandbak. Je kunt je voorstellen dat er makkelijk allerlei vuil in de vagina kan komen als ze geen lange broek aan hebben. Een schimmelinfectie is dan zo opgelopen.

Krabben, wrijven en wiebelen

Als ze zo'n schimmelinfectie eenmaal hebben opgelopen, hebben ze jeuk, en beginnen ze op allerlei manieren te krabben, te wrijven, heen en weer te wiebelen, etc. om van die jeuk af te komen. Vervelend genoeg wordt het daar alleen maar erger van.

Je ziet op die leeftijd wel vaker dat meisjes rode en opgezwollen schaamlippen hebben, omdat ze zo hebben zitten krabben of wiebelen door de jeuk.

Heel erg veel jeuk

Uw dochter heeft wel een heel rigoureuze manier gevonden om haar jeuk te bestrijden. Dat betekent dat ze wel heel erg veel jeuk heeft!

Een tandenborstel is natuurlijk lekker ruw en borstelig, maar ongeschikt om ermee over je schaamlippen te wrijven. De jeuk is misschien even weg, maar wordt daarna alleen maar erger. Bovendien komen er steeds weer bacteriƫn bij, waardoor de schimmelinfectie zich herhaalt.

Zalfje

Om te beginnen zal uw dochter van de huisarts medicijnen moeten krijgen (meestal een zalfje) om de schimmelinfectie te bestrijden. Daarnaast kan de arts haar een neutraal zalfje voorschrijven waarmee ze dagelijks haar schaamlippen insmeert om de roodheid tegen te gaan. Dat kan een alternatief kan zijn voor het wrijven, krabben of die tandenborstel.

Daarnaast is het echt belangrijk om haar uit te leggen dat ze die tandenborstel niet meer mag gebruiken, omdat de jeuk er alleen maar erger door wordt.

Afleren

Om uw dochter het gebruik van die tandenborstel af te leren, zal ze even wat extra aandacht nodig hebben en zal ze geholpen moeten worden met afleidende bezigheden of spelletjes, zodra ze de neiging heeft om te wiebelen of te krabben. Pas als de schimmelinfectie over is, zal de jeuk verdwijnen en zal ze minder behoefte hebben om haar vagina aan te raken.

Tenslotte zou u haar eens kunnen vragen hoe ze op het idee van die tandenborstel is gekomen. Normaal komt een kind van 6 daar niet zomaar op. Het kan natuurlijk wel dat ze het zelf heeft bedacht, maar zo niet, dan is het wel belangrijk dat eens te onderzoeken.