Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

9 oktober 2003 door Diederik Bosman

Schrijfproblemen door moeilijke bevalling? (7 jr)

Onze dochter is direct na de geboorte (spoed-keizersnede) gedurende 45 minuten beademd voor zij zelf ging ademen. Ze zat tijdens de bevalling op de navelstreng (stuitligging), dus hoe lang ze te weinig zuurstof heeft gehad, weet ik niet. Daar konden ze in het ziekenhuis ook weinig over zeggen. De apgar-score was 3,4,6.

Ze is nu min of meer 'probleemloos' opgegroeid tot een 7-jarige, maar ze heeft wel schrijfproblemen (problemen met de fijne motoriek).

Mijn vraag: kan dit met elkaar te maken hebben, en hoe kom ik daarachter?

Antwoord

Zuurstoftekort bij de geboorte en schrijfproblemen op latere leeftijd kunnen inderdaad heel goed iets met elkaar te maken hebben.

Uit steeds meer studies blijkt dat kinderen met een zogenaamde "minder goede start" en zeker als deze langer heeft geduurd, later neurologische afwijkingen kunnen krijgen of ontwikkelen.

Welke neurologische verschijnselen daarbij ontstaan, is eigenlijk niet te zeggen. Ze kunnen namelijk zeer verschillend van aard zijn. En écht aantonen dat het een met het ander te maken heeft, is zeer moeilijk en misschien wel onmogelijk. Soms helpt een scan van de hersenen hierbij.

Let op: het is wel belangrijk om ándere oorzaken door een deskundig iemand te laten uitsluiten.