4 april 2008 door Justine Pardoen

Seksspeeltje gevonden én gebruikt. Mag ze het houden? (12 jr)

Onze oudste dochter, 12 jaar oud, heeft speelgoed van mamma gevonden. Mijn vrouw vroeg mij of ik wist waar het gebleven was, en ik had geen idee. Bij een grote schoonmaakbeurt troffen we de vibrator (tril-eitje) uiteindelijk aan achter de kast van onze dochter.

We weten dat hij is gebruikt, want ze heeft het ons verteld, nadat we tussen neus en lippen hadden gevraagd of ze wist wat het was. Ze vertelde dat ze van de bibliotheek boekjes had meegenomen, en dat ze wist waarvoor het diende. Ze heeft er ruim een half jaar gebruik van gemaakt. Soms bracht ze hem gelijk weer terug en soms bewaarde ze hem een nachtje.

Na veel wikken en wegen hebben we besloten om haar het eitje te laten houden. Maar achteraf gezien weet ik niet of we hier goed aan hebben gedaan. Ze weet al waarvoor het is en ze vindt het kennelijk lekker. En als we het afnemen, gaat ze toch zoeken, was onze redenatie. Maar toch blijven we twijfelen.

Van deze gelegenheid gebruik makend hebben we haar gewezen op gevaren als aids en loverboys en niet tegen je zin in sex hebben met vriendjes. Opmerkelijk is trouwens dat ze er met mij makkelijker over praat dan met haar moeder. Meestal is dat toch andersom?

Nu komt ook onze zoon, van 9 jaar oud, met vragen. Hij heeft het hele verhaal gehoord van zijn zus en hij wil nu met mij praten over grote-mannen-zaken, zoals hij dat noemt. Mijn vrouw en ik hebben besloten om het daar nog niet over te hebben, gezien zijn jonge leeftijd, en te wachten tot zijn 12e verjaardag. Doen we hier goed aan?

Antwoord

Ouders vinden het vaak heel lastig om zich te realiseren dat hun kinderen opgroeien tot seksuele wezens. Dat is waarschijnlijk de reden dat u aarzelt of u wel goed heeft gereageerd op uw dochter. En toch is dat zo. Jullie hebben het prima gedaan!

Jullie zijn niet boos geworden en hebben er gewoon rustig over gepraat. Dat is een goede reactie, omdat het niet de bedoeling is dat kinderen seks gaan associëren met iets waarvoor je op je kop krijgt.

Ook hebben jullie besloten om haar dat eitje maar te laten houden. En waarom ook niet? Het enige wat je ervan kunt zeggen, is dat ze eigenlijk met haar tengels van andermans spullen had moeten afblijven.

Masturberen

Wat veel ouders niet weten, is dat meisjes al vaak vanaf hun 3e jaar masturberen. In het begin is dat natuurlijk nog niet gekoppeld aan het soort seksuele gevoelens dat wij als volwassenen hebben. Voor hen is het aanvankelijk gewoon een lekker gevoel. Het zou dus best kunnen zijn dat uw dochter het ook al heel lang met zichzelf doet. (Niet vragen hoor, kinderen hebben ook recht op privacy.)

Nu ze in de puberteit komt, en op zoek gaat naar informatie over seks en seksualiteit (u vertelde dat ze boekjes uit de bibliotheek had gehaald) krijgt dat lekkere gevoel langzamerhand een andere betekenis voor haar. Dat is prima. Het past bij haar ontwikkeling.

En bedenk: liever dat ze met veilige middelen experimenteert, die daar speciaal voor ontworpen zijn, dan met kaarsen of flessen of andere voorwerpen die best gevaarlijk kunnen zijn (ze kunnen breken en beschadigingen geven, of infecties veroorzaken). Ook dát komt veel voor op deze leeftijd, maar is beslist minder geslaagd.

Rol van de vader

Dat uw dochter op dit moment liever met u hierover praat dan met uw vrouw, is geweldig! Dat moet je koesteren. In de puberteit zijn vaders ontzettend belangrijk voor hun dochters, dus hoe makkelijker jullie kunnen praten, hoe beter het is.

Maar misschien vindt u het zélf lastig om met haar te praten over dit soort zaken. We raden u daarom sterk aan om eens te kijken naar ons boekje Verliefd op internet. Dat gaat in eerste instantie over internet, en de rol die dat speelt bij de seksuele ontwikkeling van kinderen, maar geeft ook handige handvatten om te praten over seks.

Zoon van 9

Tot slot nog even over uw zoon van 9. Als ik u was, zou ik niet wachten met praten tot hij 12 is. Dan is het eigenlijk al te laat. Voor je het weet gaat hij bijvoorbeeld zoeken naar porno op internet (is het niet bij u thuis, dan is het wel bij een vriendje) en dat is toch niet de bedoeling. Hij moet nu al weten wat goed is en wat niet.

We raden u daarom aan om samen met hem te lezen: "Ben jij ook op mij?" van Sanderijn van der Doef, voor kinderen van 7 tot 11 jaar.