Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

16 maart 2007 door Sanderijn van der Doef

Seksspelletjes onder dwang - hoe ga je daarmee om? (6 en 12 jr)

Mijn vriend en ik hebben sinds 1½ jaar een relatie met elkaar. Onze kinderen zien elkaar regelmatig, alhoewel we niet samenwonen. Nu vertelde mijn dochter van 6 mij onlangs dat zijn dochter van 12 jaar haar dwingt om seksuele spelletjes te doen. Ze moest bovenop haar liggen en met haar lijfje tussen haar benen drukken. Voor zover mogelijk ook soms zonder kleren aan. Ook moest zij haar betasten aan haar vagina.

Mijn dochter heeft alles aan mij verteld, omdat zij er niet meer naartoe wilde. Ze zei: "Ik wil er niet meer heen, want dan moet ik weer seksen".

Vanaf die tijd komt er steeds meer los bij haar. Het speelt al sinds een half jaar en het ging onder dwang. Mijn dochter wilde het graag goed doen bij haar, en was bang dat ze boos zou worden. De dochter van mijn vriend is een stevige meid, en ook lichamelijk al redelijk ontwikkeld. Ze menstrueert al.

Vanaf de tijd dat dit uitkwam, hebben de kinderen geen contact meer met elkaar gehad, en mijn vriend en ik vragen ons af hoe wij hiermee om moeten gaan. We zijn voorlopig niet van plan om samen te gaan wonen, maar we willen toch graag weer met de kinderen erbij dingen gaan ondernemen. Kan dat wel?

Antwoord

Natuurlijk kunt u weer samen met de kinderen dingen gaan ondernemen! Alleen zal er vóór die tijd eerst gepraat moeten worden met het oudste meisje. Wat zij met het jongere kind gedaan heeft, is niet goed. Daarom zal hierover een gesprek moeten plaatsvinden. Dat gesprek kunt u zelf voeren, maar ook haar vader kan dat doen.

Jonge kinderen kunnen moeilijk 'nee' zeggen

Vertel haar dat u gehoord heeft wat voor spelletjes er in het verleden gedaan zijn. En dat uw dochter die spelletjes niet leuk heeft gevonden. Ze vond het zelfs zó vervelend dat ze voorlopig niet meer wil spelen met het oudste kind. Dat is een belangrijke reden waarom u er met haar over moet praten.

Leg haar uit dat dit soort spelletjes met jongere kinderen niet goed zijn om te spelen. Jonge kinderen kunnen moeilijk 'nee' zeggen en kunnen zelfs bang worden van dit soort spelletjes. Laat haar beloven dat ze het niet meer doet, en leg haar uit dat uw dochter voorlopig niet meer alleen met haar wil spelen.

Weer samen spelen

Daarnaast kunt u wel zo veel mogelijk leuke dingen met z'n vieren doen. Op een gegeven moment kunt u de twee meiden ook weer samen laten spelen, maar dat moet dan wel iets zijn waar u op de achtergrond bij aanwezig bent. Dit is belangrijk om uw dochter een gevoel van veiligheid te geven.

Zo kan er misschien langzaam weer een gezonde band groeien tussen de twee kinderen, waardoor ze met elkaar om kunnen gaan op een manier die bij hun leeftijd past.