19 mei 2006 door Sanderijn van der Doef

Seksueel ontdekken, okee - maar oraal?! Hoe kómt hij op dat idee? (11 jr)

Ik hoorde laatst van mijn zus dat mijn zoon en zijn nichtje (beiden 11 jaar) op seksuele ontdekkingstocht zijn geweest bij elkaar. Waarschijnlijk was het al vaker gebeurd, maar nu wou mijn zoon het oraal proberen. Hij heeft het wel bij haar gedaan, maar zij niet bij hem. Dat heeft ze geweigerd. Achteraf had ze spijt en ze heeft het allemaal aan haar moeder verteld.

Mijn zus en ik staan hier hetzelfde tegenover. We vinden ontdekken normaal, zolang het maar nooit onder dwang gebeurt. Maar van dat orale ben ik wel erg geschrokken.

Ik heb mijn zoon wel eerder betrapt op 'ontdekken' met een vriendje, waar ik toen ook voorzichtig op gereageerd heb, in de zin van 'nooit onder dwang'.

Mijn vraag is eigenlijk: wat moet ik hier nu mee? Ik heb er nog niet met mijn zoon over gesproken, omdat ik het voorzichtig aan wil pakken. Is dit normaal op deze leeftijd? Gesprekken hierover gaan moeizaam, omdat mijn zoon zich dan toch duidelijk geen raad weet met de gespreksstof. Ik wil gewoon weten hoe hij aan deze ideeën komt. Is hij er misschien zelf al eens toe aangezet door een ander...? Of zie ik leeuwen en beren?

Antwoord

Om te beginnen de vraag of kinderen ook op 11-jarige leeftijd nog seksuele spelletjes met elkaar spelen, zoals ze dat ook deden toen ze nog kleuter waren. Het antwoord is ja, dat gebeurt, al zullen

de spelletjes op deze leeftijd natuurlijk wel anders zijn dan voorheen. Op 11-jarige leeftijd zullen kinderen bijvoorbeeld geen doktertje meer spelen.

Kinderen van 11 staan op de rand van een nieuwe levensfase: de puberteit. De hormonen beginnen hun werk te doen in het lichaam van beginnende pubers en dat betekent dat de seksuele gevoelens heftiger worden.

Moet alles kunnen?

Vervolgens is de vraag of alles wat er gebeurt aan spelletjes op deze leeftijd ook daadwerkelijk is toegestaan. Moet alles kunnen? Ik vind van niet. Op zich was het goed dat u terughoudend reageerde, maar op deze leeftijd zouden de beperkingen toch wel iets sterker moeten zijn dan 'ontdekken is okee zolang het maar niet onder dwang gebeurt'. Die restrictie is niet meer voldoende.

Op deze leeftijd moeten kinderen namelijk ook weten dat je je seksuele gevoelens niet altijd en overal met iedereen kunt bevredigen, en dat seksualiteit iets is dat (in de meeste gevallen) bij liefde en verliefdheid hoort.

De oplossing is overigens heel eenvoudig: kinderen van deze leeftijd moeten weten dat seks met jezelf een prima uitlaatklep is om met je seksuele gevoelens om te gaan.

Dit – algemene – gesprek zou nu zeker een keer moeten plaatsvinden met uw zoon. Met 'algemeen' bedoel ik dat u het niet speciaal hoeft te hebben over die kwestie met zijn nichtje, maar meer in z'n algemeenheid over seksualiteit, liefde en seks met jezelf.

Orale seks

U vroeg mij hoe uw zoon aan het idee van de orale seks is gekomen. Vanzelfsprekend kan ik die vraag niet voor u beantwoorden; wat dat betreft weet ik evenveel of even weinig als u.

Misschien heeft hij erover gehoord op het schoolplein, of heeft hij er iets over opgevangen op tv, of heeft hij iets gezien op internet. Het kan allemaal, ik weet het niet. Ook kán het zo zijn dat hij het al eens heeft meegemaakt met iemand anders. Het kan, maar het hoeft niet.

Als u echt wilt weten hoe hij op dit idee gekomen is, zult u het toch aan hemzelf moeten vragen. Hoe moeilijk dat ook is.