11 maart 2005 door Sanderijn van der Doef

Sex in the City in het kwadraat. Hoe help ik mijn dochter van haar seksverslaving af? (15 jr)

Ik maak mij zorgen over het seksuele gedrag van mijn dochter van 15 (bijna 16). Ze is heel erg veel met seks bezig en het lijkt wel of alles bij haar om seks draait.

Het is begonnen toen ze afgelopen zomer zonder mij op vakantie ging naar Spanje. Ik heb ervoor gezorgd dat ze de pil ging slikken en ik heb haar genoeg condooms meegegeven. Ik heb haar ook gezegd dat ik bij wijze van spreken liever had dat ze met tien jongens veilige seks had, dan één keer onveilige seks met eentje. Ik had nooit verwacht dat ze mijn advies zo letterlijk zou nemen.

Via de moeders van de vriendinnen die met haar mee zijn geweest, heb ik gehoord dat ze flink de beest heeft uitgehangen, met veel wisselende seks-contacten. Ik heb daar nooit met haar zelf over gesproken, want ik vind dat zij ook recht heeft op privacy en ik wil niet reageren op buurt-roddels.

Maar sinds die vakantie lijkt het hek van de dam. Ze heeft het voortdurend over seks. Ze relateert alles wat fijn of leuk is altijd aan seks: altijd is iets haast net zo lekker of leuk als seks. Ze flapt er van alles uit, ze brengt met haar uitspraken zelfs mij in verlegenheid.

Het lijkt wel Seks in the City in het kwadraat. Ze verslijt het ene vriendje na het andere, en op dit moment denkt ze dat ze bi-seksueel is.

Ik kan goed met haar over zulke intieme zaken praten, en ik heb haar ook aangesproken op haar gedrag. Ze reageert dan nogal laconiek.

Waar ik mij zorgen over maak, is dat ze zegt dat ze verslaafd is aan seks en dat dit de lekkerste verslaving is die er is. Ik ben bang dat ze afglijdt met haar gedrag. Je hoort rare dingen over loverboys en zo. Ik ben bang dat ze met haar gedrag het verkeerde pad op gaat. Ik vraag me ook af of dit normaal gedrag is.

Ik voed haar alleen op. Ik heb het afgelopen jaar – na een paar jaar celibatair te zijn geweest – een aantal one night stands gehad. Ik ben bang dat ik haar het verkeerde voorbeeld heb gegeven.

Hoe behoed ik haar voor afglijden? Moet ik een seksuoloog raadplegen of ergens anders hulp zoeken?

Antwoord

Het lijkt wel alsof uw dochter op de een of andere manier bezig is zich te bewijzen voor de buitenwereld. Alsmaar praten over seks, en op je 15e verkondigen dat je seks de lekkerste verslaving vindt die er is, klinkt in mijn oren onecht voor iemand van die leeftijd.

Praten is iets anders dan doen

Zeker, meiden van 15 à 16 kunnen al flink met seks bezig zijn; sla maar een willekeurig puberblad in de supermarkt open en je weet genoeg. Maar dat is iets anders dan 'het' ook daadwerkelijk doen, of er zo overdreven over praten.

Ik vraag me dan ook af of ze werkelijk aan seks doet. Of wil ze graag dat iedereen die indruk heeft? Zit ze misschien in een vriendinnengroep waarin je pas meetelt als je aan seks doet? Op die leeftijd zijn er heel veel van dat soort groepjes.

Uit onderzoek weten we dat in een klas met 15/16-jarigen meer dan 80% denkt dat iedereen het al gedaan heeft, terwijl dat in feite maar voor 20% echt zo is.

Overigens is het natuurlijk niet uitgesloten dat ze daadwerkelijk aan seks doet, en daarmee tot die minderheid van 20% behoort. Maar dan nóg is het niet gewoon voor die leeftijd om alles aan seks te relateren, of om te roepen dat het de lekkerste verslaving is.

Is het werkelijk zo leuk?

Hoe het ook zij, het is goed als u eens serieus met haar praat. Dat u haar uitlegt dat al haar gepraat u zorgen baart, en dat u benieuwd bent hoe ze eigenlijk écht over seks denkt. Is het werkelijk zo leuk als ze zegt?

Belangrijk om te weten is namelijk dat maar heel weinig 15-jarige meisjes met seksuele ervaring het ook echt heel leuk vinden. Meestal doen ze het alleen om erbij te horen, of om de jongen een plezier te doen.

Leg haar uit dat seks ook iets bijzonders is, iets wat je niet als een zak patat consumeert en dan de verpakking in de prullenbak gooit. Vertel haar ook dat het wel lijkt alsof elke 15-jarige al veel ervaring heeft met seks, maar dat dat in werkelijkheid best uitzonderlijk is. En dat ze er ook niet zo mee te koop hoeft te lopen.

Praten met haar, en elkaars standpunten delen, is het enige wat u nu kunt doen. En dan maar hopen dat ze een deel van deze gesprekken ergens in haar hoofdje opslaat.

Loverboys en one-night-stands

Overigens hoeft u niet bang te zijn dat zij door al die grootspraak in de handen van een loverboy zal vallen. Loverboys zijn meestal uit op tegenovergestelde types: verlegen, eenzame, en om aandacht vragende meisjes. Die indruk wekt uw dochter bepaald niet.

Tot slot uw vraag of de paar one-night-stands die u heeft gehad een slecht voorbeeld zijn geweest. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik ben bang van wel. Zeker als ze dat bewust heeft meegemaakt, in een periode waarin ze ook met haar eigen seksualiteit worstelde. Maar ook dáár zou u met haar over kunnen praten, waarbij u kunt uitleggen wat die one-night-stands voor u hebben betekend – op uw leeftijd, en met uw voorgeschiedenis.