2 september 2004 door Lissy de Ridder

Slaapproblemen en angsten door narcose? (16 mnd)

Mijn zoontje (16 maanden) is afgelopen maandag onder narcose geweest voor het verwijderen van de neusamandel. Sindsdien heeft hij grote problemen met slapen gaan. Hij lijkt erg angstig en is dan niet te troosten. Is dit te wijten aan de narcose?

Antwoord

Slecht inslapen is op zich geen bekende bijwerking van narcose. Wel zien we vaak dat kinderen na een ziekenhuisopname een tijdje van slag zijn. Ze slapen dan slecht, zijn geprikkeld, of lastiger dan normaal. Ook kunnen ze een tijdje verlatingsangst hebben.

Deze verschijnselen hebben te maken met de ziekenhuisopname zelf en niet met de narcose. Ook kleine kinderen hebben namelijk heel goed in de gaten dat ze niet thuis zijn en dat er allemaal dingen gebeuren die anders zijn dan anders (in een vreemde omgeving, met vreemde mensen, met dagelijkse controles, etc.). Zeker bij een ingreep die achteraf nog pijn doet, zijn ze zich de opname natuurlijk terdege bewust.

Het is dus goed mogelijk dat het gedrag van uw zoontje wordt veroorzaakt door de ziekenhuisopname. Nu hij weer in zijn eigen, veilige omgeving is, zal dit vanzelf weer over gaan.

Nawoord van de redactie

De thuiskomst van een kind uit het ziekenhuis kan soms heel lastig zijn, zeker als het kind langdurig opgenomen is geweest of als het om een ingrijpende behandeling ging. Op dit moment speelt zich daarover een discussie af op het Forum van Ouders Online, die zeer de moeite waard is:

  • rubriek: "Gehandicapt | langdurig ziek"
  • eerste bericht: "Zoontje uit het ziekenhuis" (19 augustus 2004)

In de komende herfst kunt u een brochure van ons verwachten, waarin we nader ingaan op de problematiek.

Lees ook: