Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

3 februari 2006 door Nanny Gortzak

Slaapproblemen en veel huilen - hoe los ik dat op? (9 mnd)

Mijn dochter van 9 maanden krijgt overdag drie maal voeding, met daarnaast bijvoeding (fruithapje, sapje, brood en warme maaltijd) en daar is ze heel tevreden mee. Maar 's nachts wordt ze heel vaak wakker en dan wil ze ook wat drinken, anders valt ze niet in slaap.

Verder valt ze regelmatig niet in slaap na het drinken (terwijl ze wel genoeg gehad heeft) en dan lukt het ook niet om te gaan slapen. Ze begint dan te huilen. Dit kan wel enkele uren duren, totdat ze weer genoeg honger heeft gekregen om weer te drinken, waarna ze alsnog in slaap kan komen. Of ze valt in slaap na veel wiegen, etc.

Nu heb ik gelezen dat kinderen het vertrouwd vinden om aan de borst te liggen, maar krijgen ze op die manier niet te weinig slaap?

We hebben gekeken of het misschien lag aan een tekort aan voedingsstoffen in de borstvoeding (dit kwam na 11 maanden voor bij mijn oudste dochter). We controleerden dat door bijvoeding te geven voor het slapengaan, maar dit veranderde niets. We hebben ook een pyjamapapje en rijstebloem geprobeerd, maar dat lust ze niet.

Wat adviseert u ons?

Antwoord

Veel moeders verwachten en hopen dat hun baby snel zal doorslapen. Sommige baby's zullen dat ook doen, terwijl andere baby's langer de tijd nodig hebben om lange stukken te slapen in de nacht. Ook zijn er baby's die aanvankelijk wel doorsliepen maar dat later niet meer doen.

In principe is dat een kwestie van normale variatie, waarbij er geen specifieke oorzaken zijn aan te wijzen voor het meer of minder slapen. Dat neemt echter niet weg dat je natuurlijk toch iets zou willen dóen, als het niet helemaal zo loopt als je zou willen. Soms kan dat en soms niet. Hieronder zal ik aangeven welke mogelijkheden er zijn.

Slaapproblemen

Bij slaapproblemen zijn veel ouders geneigd om de voeding daar de schuld van te geven. Soms is er inderdaad een verband, maar lang niet altijd.

Om te voorkomen dat een baby 's nachts moet inhalen (qua voeding) wat hij overdag te kort komt, kun je er in ieder geval voor zorgen dat hij overdag goed eet en drinkt. Aan de groei kun je zien of hij voldoende voeding krijgt.

Troost

Naast voeding is drinken aan de borst inderdaad ook een vorm van troost, zoals u al opmerkte. En juist rond de leeftijd van 9 maanden blijken veel baby's extra behoefte te hebben een de veiligheid en de zekerheid die de borst biedt.

Met name in de nacht kunnen ze zich ineens realiseren dat ze hun ouders willen zien en voelen. Ze willen er zeker van zijn dat de ouders er nog zijn. Veel moeders ervaren dan ook dat hun kind rond deze tijd weer een vergrote behoefte heeft aan nachtvoedingen.

Daar is weinig aan te doen, behalve gewoon afwachten en geduld hebben. Geef de baby de tijd die nodig is om hem door dit ontwikkelingsstadium te laten gaan.

Tip

Een tip tot slot: door overdag goed te voeden en veel lichamelijk contact te bieden, wordt de nachtelijke honger naar melk en geborgenheid wellicht wat makkelijker gestild.