27 maart 2009 door Frea Kruisinga

Slechte groei door coeliakie? (2 jr)

Ons zoontje van 26 maanden groeit zeer slecht (in gewicht) sinds hij ongeveer een maand of 10 oud is. Hij zat toen op 8,5 kg en zit nu al lange tijd rond de 10 kg. Hij is ook zeer humeurig. Kort lontje, zeg ik altijd.

We lopen bij de kinderarts. Er is een bloedtest gedaan voor o.a. coeliakie maar daar is niks uitgekomen.

Kan het ook zo zijn dat de bloedtest niks uitwijst maar dat het toch coeliakie is? Ik lees ook overal over een darmbiopsie. Moet dat niet altijd worden gedaan?

Antwoord

Voor niet goed groeien kunnen allerlei oorzaken zijn. Uw kinderarts zal dit op een systematische wijze verder uitzoeken. Indien er verschijnselen zijn bij uw zoontje die toch erg aan coeliakie doen denken, zonder dat er een andere verklaring is, dan wordt soms toch besloten tot een biopt (met behulp van een scopie).

Coeliakie is een overgevoeligheid voor gluten, een eiwit dat onder andere voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Door de reactie op deze gluten vlakken de darmvlokken af, waardoor de darm minder goed voedingsstoffen kan opnemen.

De verschijnselen kunnen zijn:

  • chronische diarree;
  • niet goed groeien;
  • een opgezette buik;
  • humeurigheid.

De behandeling is: levenslang een glutenvrij dieet. Omdat dat zo belastend is, wordt de diagnose coeliakie niet lichtvaardig gesteld.

Het is mogelijk om te screenen op coeliakie door het bepalen van antistoffen in het bloed. Als deze antistoffen er niet zijn, zijn maar er toch verschijnselen zijn die kunnen passen bij coeliakie, en als er geen andere verklaring is, dan is dat een reden voor verder onderzoek.

De manier om coeliakie vast te stellen is – inderdaad – een biopt van de twaalfvingerige darm, waar een afvlakking van de darmvlokken te zien kan zijn.

Tegenwoordig bestaat ook de mogelijkheid om te onderzoeken of er een aanleg voor coeliakie aanwezig is (de zogenaamde HLA-DQ test). Is die aanleg er niet, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat je coeliakie krijgt. De ultieme test blijft echter een biopt.

Lees ook: