Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

8 mei 2003 door Diederik Bosman

Slechte groei door vegatarisch eten? (2 jr)

Op het peuterbureau kreeg ik te horen dat mijn onlangs 2 jaar geworden zoontje te licht is voor zijn lengte (10.480 gram en 89 cm), en dat hij het laatste halfjaar te weinig was gegroeid (180 gram). Ik kreeg het advies om hem minimaal 1x per week vlees te laten eten. Tot dat moment gebeurde dat niet, omdat we vegetarisch eten.

Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat door dat vlees zijn gewicht zal verbeteren. Wat vindt u hiervan?

Hij heeft gemiddeld 5 flinke poepbroeken op een dag, die allemaal nog op 1 dag kunnen verschillen qua samenstelling (vast, waterig, korrelig als zaadjes) en qua kleur (donkerbruin, lichtbruin, groenbruin).

Wat kan hier de oorzaak van zijn en kan dit de reden zijn van zijn geringe gewicht? En zo ja, wat kan ik hier dan aan doen?

Hij is overigens een vrolijke, gezonde, erg beweeglijke jongen die eigenlijk sinds hij groente en fruit mee-eet zoveel poepluiers heeft.

Antwoord

Het ziet ernaar uit dat uw kind last heeft van chronische diarree. Dat kan zeker aanleiding geven tot de matige groei die hij vertoont.

Het voedingspatroon kan wel degelijk de oorzaak zijn van die diarree. Veel fruit kan bijvoorbeeld diarree geven door de grote hoeveelheden fructose.

Ook kan een eenzijdig vegetarisch dieet bepaalde tekorten geven, zoals vitamine B. Daarmee willen we beslist niet zeggen dat uw dieet per definitie eenzijdig zou zijn, maar enige waakzaamheid blijft wel geboden.

We adviseren u om eerst eens de 4 V's toe te passen:

  • minder vocht;
  • meer vezels;
  • minder vruchten en vruchtensappen;
  • meer vet.

Dit is de standaard-aanpak bij peuterdiarree, die vaak goed werkt. Mochten de diarree en het groeiprobleem desondanks blijven bestaan, dan kunt u uw zoon laten onderzoeken door een kinderarts.

Lees ook: