10 oktober 2001 door Diederik Bosman

Snel afvallen, wit, en holle ogen. Wat is dat? (8 jr)

Onze dochter van bijna 8 jaar is in korte tijd 5 pond afgevallen. Ze maakt niet echt een zieke indruk, maar haar gezicht trekt wel vaak wit weg en ze heeft holle ogen. Ze klaagt niet maar ze ziet er wel heel moe uit.

We maken ons erge zorgen. Kan het een te snel werkende schildklier zijn? Komt dat ook voor bij kinderen?

Antwoord

Naar mijn mening moet bij elk kind dat zó sterk en zó snel afvalt onderzoek worden gedaan. Ook vind ik dat dit door een kinderarts moet gebeuren.

Over de oorzaak van de problemen valt aan de hand van uw verhaal minder goed iets te zeggen. Het kan variëren van een onschuldige darminfectie tot echt ernstige ziekten, zoals suikerziekten of zelfs kwaadaardigheden.

Goed opletten

Belangrijk is dat u op een aantal zaken gaat letten en snel een afspraak maakt bij een kinderarts dan wel via de huisarts een verwijzing krijgt.

Zaken waarop u moet letten, zijn:

  • of uw dochter last heeft van blauwe plekken;
  • of ze veel dorst heeft en veel plast;
  • of ze diarree heeft en/of bloed bij de ontlasting;
  • of ze opgezette klieren heeft;
  • of ze koorts heeft.

Probeer deze informatie te verzamelen en meld de resultaten bij uw dokter. Die moet aan de hand daarvan uitzoeken wat er aan de hand is en of het al dan niet onschuldig is. Uw ongerustheid is terecht; die kan ik niet zomaar wegnemen.

Tot slot het antwoord op uw laatste vraag. Een te snel werkende schildklier kan inderdaad ook voorkomen bij kinderen. Het kán de door u genoemde klachten geven, maar ook daarvoor moet u doktersadvies inwinnen.