Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

25 mei 2004 door Lissy de Ridder

Snel moe door te weinig groente en fruit? (5 jr)

Mijn zoontje is 5 jaar en al jaren een heel slechte eter. Hij heeft een half jaar geleden ijzer voorgeschreven gekregen omdat hij zo vaak moe was. We hebben toen gevraagd of het aan het slechte eten kon liggen, maar dat werd weggewuifd door de arts. Zijn Hb was wel laag maar nog niet echt bloedarmoede.

Nu is het weer mis. Hij is vlug moe, plast vaak in zijn broek, en heeft soms hoofdpijn. Hij eet gemiddeld vijf boterhammen (bruin) per dag, waarvan zeker twee met vleeswaar. Bij het warm eten eet hij soms vlees (4 hapjes), en ook aardappels zijn geen probleem (hij eet 1 kleine aardappel).

Het zit hem echt in de groente en het fruit. Hiervan eet hij weinig tot niets. (Sla: 2 kleine flinters, bietensalade 2 minilepeltjes, sperziebonen en doperwten, andere groenten eet hij niet en van fruit af en toe een half appeltje, andere vruchten wil hij niet). Hij drinkt melk en roosvicee, etc.

Ik dacht eigenlijk dat hij weliswaar minimaal, maar toch wel voldoende gevarieerd eet. Maar hij is nu weer zo moe... Is het dus toch te weinig?

Wat is de minimale hoeveelheid en hoe los je het groenten/fruit-probleem op? (Leuke gezichtjes ervan maken op je bord, erdoor pureren, etc., allemaal al geprobeerd maar zoon trapt er niet in, jammer genoeg.)

Antwoord

Eigenlijk stelt u twee vragen. Waarom is uw zoontje zo moe? En eet hij wel genoeg groente en fruit? Beide vragen zal ik los van elkaar beantwoorden.

Moeheid

Moeheid is een veel voorkomende, lastige klacht. Lastig voor de persoon zelf, maar ook voor de dokter. Moeheid kan namelijk talloze oorzaken hebben. Het kan het gevolg zijn van te weinig slaap of overbelasting, maar ook van ziekte.

Moeheid hoeft dus helemaal niet het gevolg te zijn van een tekort aan ijzer of een tekort aan een andere voedingsstof.

Groente en fruit

Wat de inname van groente en fruit betreft haalt uw zoontje de hoeveelheid van de landelijke richtlijn niet (1 à 2 stuks fruit per dag, 4 eetlepels groente per dag). Maar daar is hij beslist geen uitzondering in. Ik ben het met uw huisarts eens dat de moeheid waarschijnlijk niet veroorzaakt wordt door de matige inname van groente en fruit.

Hoe krijg je het voor elkaar dat je kind toch groente en fruit eet?

Als ouder bepaal je wát een kind eet (jij bent immers degene die het eten op tafel zet), en het kind bepaalt hoeveel het daarvan eet. Als er geen ander eten aangeboden wordt, zal een kind eerder geneigd zijn toch de groente en het fruit te eten, simpelweg omdat het honger krijgt.

Een machtsstrijd van het eten maken is niet verstandig. Eten moet een gezellige bezigheid blijven.

Soms werkt een beloningssysteem. Bijvoorbeeld: als het kind een aantal happen groente eet, mag het daarna iets wat het lekker vindt (zoals vlees, of een toetje, etc.).

Lees ook: