1 januari 2000 door Sanderijn van der Doef

"Spelen" met poepluier

Deze vraag stel ik naar aanleiding van een forum-bericht (inmiddels naar het archief verhuisd) en de ervaringen van vrienden van ons, die overigens geen internet-aansluiting hebben. Vandaar dat dit via mij loopt.

Hun zoontje van ruim 2 is nog niet zindelijk en hij "speelt" regelmatig met de inhoud van z'n poepluier. Nu had ik al eerder gelezen dat dit bij kinderen wel eens voorkomt en ook van voorbijgaande aard is.

Echter, net zoals in het forum-bericht, blijft het niet bij spelen alleen en "rijdt" hij als het ware door de poep met zowel z'n billetjes als ook z'n piemeltje. Hij ligt dan meestal op z'n buikje over de vloer te "hobbelen" (kan zo snel geen ander woord vinden, sorry).

Als moeders dit ontdekt en gaat verschonen (meestal na een fikse reprimande, overigens), heeft de kleine meestal een erectie.

Dit is een paar maanden zo doorgegaan en inmiddels neemt het gelukkig af, maar ik wil nu wel eens weten of dit bij meer kinderen gebeurt en wat daar de oorzaak van is. Nog belangrijker: hoe kom je daar snel weer vanaf?

Antwoord

Zo rond de twee, drie jaar ontdekken kinderen dat er interessante dingen uit hun lichaam komen. Sommige kinderen vinden dat eng, alsof ze een lichaamdeel verliezen, maar het kan ook hun nieuwsgierigheid wekken. Het voelt lekker warm en zacht aan, dus dat moet onderzocht worden. Sommige kinderen gaan ermee kneden en smeren, of stoppen de poep in hun mond (op deze leeftijd wordt alles via de mond onderzocht).

Wiebelen

Omdat het zo lekker warm en zacht aanvoelt, komt het ook voor dat kinderen het lekker vinden voelen aan hun billen en er een beetje op gaan wiebelen. Door die beweging worden de geslachtsdelen vanzelf gestimuleerd en zal een kind een prettig (seksueel geprikkeld) gevoel krijgen.

Het hoort erbij

Dit ontdekken van gewone seksuele gevoelens beleeft elk kind op deze leeftijd. Dat hoort bij zijn seksuele ontwikkeling. Het ene kind ontdekt dat door zelf aan zijn of haar geslachtsdelen te friemelen, het andere door op zijn buik te liggen wiebelen, of (zoals veel meisjes het ontdekken) door zittend heen en weer te glijden (bijvoorbeeld als ze een volle blaas hebben).

Over een poepluier 'rijen' of poep over het piemeltje wrijven, is ook een manier waarop sommige kinderen hun seksuele gevoelens ontdekken.

Afgelopen

Zodra een kind zindelijk is en geleerd heeft dat poep in de w.c. hoort, is het poepsmeer-en wiebelspelletje afgelopen en zal het op een andere manier met seksuele gevoelens bezig gaan.