Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

23 december 2005 door Merit Tabbers

Spelen we met vuur als we kiezen voor een derde kindje?

Wij zijn de ouders van twee prachtige jongens. Toch hebben wij nog een kinderwens. Het punt waar we echter tegenaan lopen, is de bevalling.

Bij de laatste bevalling waren er complicaties – een schouderdystocie werd het genoemd – en onze zoon kwam ter wereld met 4 grote blauwe plekken.

Is de kans aanwezig dat de volgende bevalling weer zo gaat, of is het een geval op zich? Spelen we met vuur als we toch kiezen voor een derde kindje?

Antwoord

Bij een schouderdystocie blijft de schouder van de baby steken achter het schaambeen. Dit gebeurt bij ca. 1% van alle bevallingen. Belangrijke risico-factoren zijn:

  • als het kind groot is;
  • als er eventueel eerder een groot kind gebaard is;
  • als er sprake is van een nauw bekken.

Bij kinderen onder de 3500 gram treedt schouderdystocie zelden op; in dat geval is een nauw bekken dus niet zo van belang. Het gaat om een combinatie van factoren, waarbij het geboortegewicht het belangrijkst is.

Ik weet niet of de kinderen die u nu heeft, ook al zwaar waren toen ze geboren werden. Daarom denk ik dat het verstandig is dat u een afspraak maakt met de verloskundige of de gynaecoloog die u destijds geholpen heeft. Zij hebben de gegevens van uw eerdere bevallingen, zodat u met hen kunt bespreken hoe zij de risico's inschatten. Succes!

Lees ook: