15 december 2006 door Merit Tabbers

Spoortjes bloed in de ontlasting - wat kan dat toch zijn? (6 mnd)

Onze dochter is 6 maanden oud en heeft al zo'n drie maanden last van bloed in de ontlasting. Het zijn telkens kleine spoortjes bloed, soms een paar dagen niet, dan weer wel.

We hebben al een zalf gebruikt tegen eventuele scheurtjes in de anus en/of de endeldarm, en dat hielp een beetje. Verder lijkt ze goed gezond; ze komt in ieder geval normaal aan in gewicht.

Volgens de ene kinderarts is het niets om je zorgen over te maken, een ander verwees ons naar de kinderchirurg (die uiteindelijk alleen dat zalfje gaf). Er is ook onderzoek gedaan naar salmonella, maar dat leverde niets op.

Onze vraag: wat moeten we nu? Is dit nu wel of niet iets om ons zorgen over te maken? Na verschillende adviezen van verschillende artsen weten we het niet meer.

Antwoord

Wat ik graag zou willen weten, is hoe de ontlasting van uw kindje is. Dus: hoe vaak poept ze? Moet ze hard persen? Is haar drol heel hard? Die vragen zijn bedoeld om na te gaan of er sprake is van verstopping. Op deze leeftijd is verstopping eigenlijk oorzaak nummer 1 bij rectaal bloedverlies, zeker als ze verder goed groeit en gezond oogt. Door de harde drol ontstaat er een slijmvliesscheurtje en dat kan bloed veroorzaken.

Als hier inderdaad sprake van is, dan zou ze geholpen kunnen worden met een middeltje dat de ontlasting dunner maakt, zoals forlax of movicolon. Zijn er eigenlijk scheurtjes bij de anus zichtbaar? Bespreek dat nog even met de dokter.

Verder kan er sprake zijn van een bacteriƫle infectie (zoals de salmonella waar al naar gezocht is), of eventueel een virale infectie. De manier om dit aan te tonen is het controleren van de poep.

Een derde mogelijkheid is koemelk-allergie, maar dat vind ik op basis van de informatie die u gaf, niet echt aannemelijk. Het gaat immers goed met haar en ze groeit goed. Komt er overigens koemelk-allergie voor in de familie? En heeft ze last van eczeem, diarree, of luchtwegklachten?

Een enkele maal is er sprake van een poliep, oftewel een uitstulping van de darm. Dat is onschuldig, maar kan wel bloedverlies veroorzaken. Een poliep kan aangetoond worden door een scopie van de dikke darm. Poliepen komen niet vaak voor en zo'n scopie doe je pas in laatste instantie, als alle andere oorzaken (zie boven) zijn uitgesloten.

Tenslotte zou er sprake kunnen zijn van een anatomische afwijking. Maar omdat uw dochter geen klachten heeft, zoals buikpijn, lijkt me dit niet logisch.

Sterkte ermee!

Lees ook: