Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

18 december 2003 door Lissy de Ridder

Spraak-achterstand door zuurstoftekort bij de geboorte? (2 jr)

Mijn zoontje van 2 jaar en 2 maanden spreekt nauwelijks. Zijn woordenschat bestaat uit ongeveer 30 losse woordjes. Volgens het consultatiebureau is dit ver beneden de norm.

Tijdens zijn geboorte is hij flink benauwd geweest, doordat de navelstreng om zijn nek zat. Hij heeft vervolgens zuurstof toegediend gekregen. Zijn Apgar-score was eerst 6 en na 10 minuten 9. Ook bleek de zuurgraad van het navelstrengbloed een PH gehalte te hebben van 6,99. Later is hij geprikt op bloedgasjes. Hij is niet nagekeken door een kinderarts, vanwege zijn spoedige herstel.

Kan zijn spraak-achterstand een gevolg hiervan zijn? Verder ontwikkelt hij zich goed.

Antwoord

De spraakachterstand van uw zoontje is in ieder geval géén gevolg van zuurstofgebrek rondom de geboorte. Ik zal u uitleggen waarom.

U vertelt dat de Apgar-score 10 minuten na de geboorte 9 was. Dat is een goede score. De maximale waarde is 10; in dat geval is de conditie van de pasgeborene optimaal. Ik neem aan dat de Apgar-score 6 was bij 5 minuten na de geboorte. Op basis van deze waarden spreek je, ondanks de slechte zuurgraad van het navelstrengbloed, niet van asfyxie (zuurstof-tekort). Dit blijkt ook uit het snelle herstel van uw baby.

Maar wat is dan wél de oorzaak van de vermoedelijke achterstand in zijn spraak-ontwikkeling? Ik raad u aan om in ieder geval het gehoor van uw kind goed te laten onderzoeken. Een slecht gehoor is de meest voor de hand liggende kandidaat. Bij een ontwikkelings-achterstand is het trouwens altijd verstandig om een kind te laten onderzoeken door de huisarts of een kinderarts.

Overigens zijn er legio kinderen die later gaan praten dan hun leeftijdgenoten, omdat ze taal tot dan toe niet nodig achten. Op een dag besluiten ze dan dat taal een handig fenomeen is en kletsen ze opeens als Brugman.