Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

30 april 2010 door Fleur de Lorijn

Spugen na pap en koekjes - is dat coeliakie? (7 mnd)

Mijn zoontje van 7 maanden spuugt steeds na pap en na een koekje waar gluten in zit. Melk, groentehapjes en fruithapjes gaan wel goed.

Moet ik nu denken aan een gluten-allergie? Hij groeit goed en is niet humeurig.

Antwoord

Wat u beschrijft kán een eerste uiting zijn van coeliakie, maar ik zou dit niet direct een reden vinden voor verder onderzoek. Uw zoontje is immers kennis aan het maken met nieuwe voedingsproducten en moet daar misschien nog aan wennen.

Even nog wat achtergrondinformatie. Bij coeliakie bestaat er een intolerantie voor gluten. 'Gluten' is de verzamelnaam voor de in alcohol oplosbare eiwitten van tarwe, rogge, haver en spelt. (En 'intolerantie' betekent dat je er niet goed tegen kunt.) Coeliakie kan in de familie zitten: 3 tot 10% van de eerste-graads familieleden van coeliakie-patiënten heeft ook coeliakie.

Als een coeliakie-patiënt gluten naar binnen krijgt (ook al is het maar een heel klein beetje), dan geeft dat een beschadiging van het dunnedarm-slijmvlies. Dat kan onder andere leiden tot diarree, moeheid, slecht groeien, en humeurigheid. Wanneer je gluten weglaat uit de voeding, herstelt de darm en verdwijnen de klachten. Het weglaten van gluten is echter wel heel ingrijpend, aangezien het in talloze producten zit, en je je hele leven zo'n glutenvrij dieet moet volgen.

Terugkomend op uw vraag: mochten er meer klachten ontstaan, of als er iemand in de familie is die coeliakie heeft, dan raad ik u aan om het te bespreken met de huisarts.

Lees ook: