Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

23 mei 2003 door Diederik Bosman

Spugende baby: hypo-allergene voeding of Prepulsid?

Onze eerste zoon heeft in zijn eerste maanden veel gespuugd (met golven) en de kinderarts heeft via een echo reflux vastgesteld. In het eerste jaar ging Prepulsid dit spugen goed tegen. Daarna zijn we 8 maanden aan het dokteren geweest eer er coeliakie werd vastgesteld.

Onze tweede zoon begon ook te spugen, maar kreeg er ook vlekjes bij. Daardoor zijn we overgestapt op hypo-allergene voeding. Het spugen stopte toen direct (vanaf de eerste hypo-allergene voeding heeft hij nooit meer gespuugd).

We hebben zelf het idee dat onze eerste zoon een hoop leed bespaard had kunnen worden, als deze ook op diezelfde voeding was overgestapt en dat de Prepulsid zijn koemelk-allergie heeft onderdrukt en daardoor de gluten-allergie zich heeft geopenbaard.

Mijn vragen:

  • zijn er studies gedaan naar het (onterecht) gebruik van Prepulsid in combinatie met de gluten-allergie?
  • klopt het dat Prepulsid in de VS niet bij zuigelingen gebruikt mag worden en dat eerst een hartfilmpje gemaakt moet worden?
  • kan de werkwijze van kinderartsen niet aangepast worden, zodat eerst hypo-allergene voeding geprobeerd wordt en pas daarna Prepulsid voorgeschreven wordt?

Antwoord

Uw idee dat uw eerste zoon een boel leed bespaard had kunnen blijven door meteen te beginnen met hypo-allergene voeding, delen wij niet. Reflux, koemelk-allergie en coeliakie zijn namelijk verschillende ziekten, die meestal niets met elkaar te maken hebben. Ze kunnen echter wel na elkaar optreden, wat kennelijk bij uw eerste zoon het geval was.

We zullen de genoemde ziekten hieronder beschrijven, waardoor duidelijk zal worden waarom het geen zin heeft om standaard te beginnen met hypo-allergene voeding.

Reflux en het gebruik van prepulsid

Bij reflux stroomt er zure maaginhoud vanuit de maag terug in de slokdarm. Omdat de slokdarm niet gebouwd is op het zuur van de maag, treedt bij dit terugstromen een beschadiging op van de slokdarm.

Reflux wordt meestal veroorzaakt door het feit dat de spier tussen de maag en de slokdarm nog niet krachtig genoeg is en dus niet geheel sluit. Prepulsid is een middel dat de werking van deze spier versterkt en op die manier helpt om de reflux tegen te gaan.

Hypo-allergene voeding heeft in dit geval geen zin, omdat er geen sprake is van een allergie maar van een onvolgroeide spier.

De vraag over het verbod op Prepulsid in Amerika en de effecten op het hart hebben wij eerder al beantwoord. Zie: Waarom is prepulsid in Amerika verboden en hier niet?

Overigens moet u zich goed realiseren dat Prepulsid al heel oud is, en al heel lang ook aan zeer kleine kinderen wordt voorgeschreven, zonder dat dat ooit problemen gaf. Alleen vanwege de nieuwe kennis over de mogelijke bijwerkingen moeten we nu wat voorzichtiger zijn bij het voorschrijven. [De regels voor het toepassen van Prepulsid zijn inmiddels zodanig verscherpt dat dit middel alleen nog maar toegediend mag worden in het ziekenhuis, door een arts die er zeer veel ervaring mee heeft. - red.]

Koemelk-allergie

Dan de koemelk-allergie. Dat is iets anders dan reflux, hoewel één van de verschijnselen ook spugen kan zijn.

Bij koemelk-allergie kunnen één of meer van de volgende symptomen optreden:

  • spugen
  • buikpijn
  • diarree
  • huidafwijkingen
  • longproblemen.

Een mogelijke oplossing is het geven van hypo-allergene voeding. Dit is echter alleen zinvol wanneer er inderdaad sprake is van koemelk-allergie. In andere gevallen, waaronder reflux, heeft het echt geen zin.

Om het spugen bij koemelk-allergie te verminderen, zijn er verschillende mogelijkheden, waaronder het geven van Prepulsid en/of hypo-allergene voeding.

Coeliakie

Coeliakie is een beschadiging van de dunne darm, die uitsluitend optreedt door de inwerking van gluten (een bepaald eiwit in brood-producten). Daarom heeft het gebruik van hypo-allergene voeding geen effect bij coeliakie.

Aangezien een kind pas na 6 à 8 maanden brood gaat eten, kan coeliakie pas ontstaan na 6 à 8 maanden. Pas dan krijgt het kind immers de gluten binnen, die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de coeliakie. Dat betekent dat de klachten die uw eerste kind in zijn eerste maanden had, niet veroorzaakt kunnen zijn door coeliakie.

En tot slot: hypo-allergene voeding kan coeliakie niet maskeren, omdat hypo-allergene voeding gemaakt is tegen koemelk-allergie en niet tegen gluten-allergie, gluten-overgevoeligheid of coeliakie.

Lees ook: