Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

3 december 2004 door Nanny Gortzak

Stekende pijn in de borst - geen borstontsteking maar wat dan wel? (2 wkn)

Tijdens het voeden heb ik een stekende, heftig tintelende pijn aan de zijkant van de borst, onder de oksel. Het is geen borstontsteking, de melkkanalen zijn doorgankelijk, en de borsten zijn soepel na het voeden.

Ik heb te veel melk. Voorafgaand aan de voedingen zijn mijn borsten dan ook flink gespannen.

Om het aanleggen te vergemakkelijken en mijn dochter rustiger te laten drinken, kolf ik eerst de spanning eraf (ongeveer 10 tot 30 cc). Pas daarna leg ik aan.

De eerste dagen had ik tepelkloven (mijn dochter is ruim 2 weken geleden geboren) doordat de voeding niet op gang kwam en het aanleggen niet helemaal goed ging. De kloven zijn nu dicht en nu voel ik ook nadrukkelijk die pijn.

Eerst had ik gewoon te veel pijn om ook maar te voelen waar het zat. Aanleg/toeschietpijn en tepelklovenpijn. Na een tijdje drinken wordt de borstpijn wel wat minder, maar hij blijft de hele voeding aanwezig.

We geven haar één kant per keer, daar heeft ze voldoende aan. Bij de tweede borst kolf ik de spanning eraf. Ze krijgt zes voedingen per etmaal. De laatste twee voedingen heb ik van te voren gekolfd en met de fles gegeven. Tijdens het kolven voel ik de pijn nauwelijks, maar na het kolven voel ik de pijn weer opkomen. Gelukkig is het dan wel draaglijk.

Hopelijk kunt u een verklaring geven voor deze pijn en hopelijk heeft u suggesties om de pijn te verminderen.

Deze vraag heb ik inmiddels ook elders gesteld, daar wisten ze er geen antwoord op. Het advies was om de huisarts te consulteren. Morgenochtend is mijn eigen huisarts te bereiken, ik zal hem in elk geval vragen naar het probleem te kijken.

Antwoord

Waarschijnlijk worden uw klachten veroorzaakt doordat u veel melk heeft, in combinatie met een sterke toeschiet-reflex. De melk stroomt dan snel naar buiten. Omdat er al tijdens het voeden (en vlak erna) weer nieuwe melk wordt aangemaakt, vullen de melkkanalen meteen weer op. Als u een flinke melkproductie heeft, maakt u weer snel nieuwe melk aan, waardoor dit vullen in rap tempo gebeurt en dát veroorzaakt het pijnlijke, tintelende gevoel.

Dat u dit gevoel niet tijdens het kolven – maar wel erna – heeft, kan te maken hebben met een iets minder krachtig toeschieten van de melk. Dat is niet zo gek; de meeste moeders reageren immers met een sterkere respons op hun baby dan op een kolf. Omdat het vullen echter in hetzelfde tempo gebeurt als bij rechtstreeks zogen, voelt u dit wel als pijn na de kolfbeurt.

Praktische maatregelen

Wat kunt u doen? Om te beginnen kunt u ervoor zorgen dat u van het overschot aan melk afkomt. U kunt proberen of u eens per dag uw borsten helemaal leeg kunt kolven. Daarna begint u met een normale voeding: biedt één kant aan tot de baby niet meer wil drinken. Na een boertje kunt u nogmaals deze borst aanbieden.

Als u veel melk heeft, wil de baby waarschijnlijk niet meer aan de tweede borst drinken. U kunt de andere borst dan bij de volgende voeding aanbieden. Als u erg gespannen borsten heeft voor dat u aan de volgende voeding toekomt, kunt u wat melk afkolven ter verlichting.

Verder kunt u proberen of u wat vaker de borst kunt aanbieden. U kunt hiermee beginnen nadat u uw borsten helemaal leeg heeft gekolfd. Het voordeel hiervan is dat de toeschiet-reflex minder heftig zal zijn, waardoor uw pijnklachten tijdens het drinken waarschijnlijk ook minder zijn.

Het kan zijn dat u nog wel de klachten houdt ná het voeden. Toch bestaat de kans dat ook dán de klachten afnemen, omdat bij vaker voeden het verschil tussen volle borsten en legere borsten wat kleiner is.

Dan nog een tip tot slot. U kunt proberen of warmte of juist kou verlichtend werken. In ieder geval zullen de klachten na verloop van tijd waarschijnlijk wel verdwijnen.

Ik wens u veel sterkte!