Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

27 maart 2009 door Nanny Gortzak

Sterke melkproductie - drie problemen (8½ wkn)

Mijn zoontje is ondertussen 8½ week oud en ik geef uitsluitend borstvoeding. Ik zit nu met drie vragen.

- Ten eerste merk ik dat het de laatste tijd steeds meer gebeurt dat hij slechts aan één borst drinkt en dat hij in de andere geen zin meer heeft. Hij blijft dan wel wakker. Bovendien drinkt hij ook vaak maar 5 minuten (soms nog iets korter en heel soms 5 à 10 minuten) en dan heeft hij genoeg... Na 2½ of 3 uur, en heel heel soms 4 uur, is hij daar opnieuw om te drinken.

Hij groeit goed, maar toch vraag ik me soms af of hij op die manier wel alles binnen heeft dat hij moet binnen hebben. Ik kan er wel bij zeggen dat hij grote slokken neemt, ik hoor de melk in zijn buikje klotsen, en dat hij niet veel pauze neemt om op adem te komen. Met alle gevolgen van dien: hij verslikt zich vaak en krijgt veel lucht binnen, wat dan weer zorgt voor huilbuien na de maaltijd natuurlijk.

- Ten tweede laat hij vaak, tegen het einde van de voeding, de tepel steeds los. De melk laat hij wat langs zijn mondje naar buiten lopen. Hij blijft wel happen naar de tepel, maar na twee slokken laat hij opnieuw los.

Wil dat zeggen dat hij genoeg heeft, ondanks het feit dat hij blijft happen? Of heb ik te veel melk? Want soms haal ik hem van de borst, of hij laat zelf los, en de melk blijft uit mijn borst stromen. Soms spuit ze er zelfs uit!

- Tenslotte laat hij 's nachts ook steeds meer tijd tussen de voedingen. In plaats van 3 uur tussen twee voedingen, is dat 4 à 5 uur en reeds eenmaal 6 uur geworden.

Aangezien hij maar langs één kant drinkt, wordt de andere borst dus lange tijd niet geleegd, met een gespannen, overvolle en pijnlijke borst tot gevolg. Is daar iets aan te doen of zal mijn lichaam zich spontaan aanpassen aan deze situatie? Kan ik op die manier geen borstontsteking krijgen?

Antwoord

U stelde drie vragen, die allemaal met elkaar te maken hebben. Ik zal ze dus in samenhang beantwoorden.

De rode draad is dat u een flinke melkproductie heeft, waar uw zoon goed op groeit. Zo'n goede productie, met daarbij een sterke toeschietreflex, kan inderdaad voor problemen zorgen. Hieronder zal ik aangeven wat je daaraan kunt doen.

Happen en weer loslaten

U vertelde dat uw zoon soms hapt en loslaat tegen het einde van de voeding. Ook vertelde u dat hij regelmatig huilt na het voeden, vanwege veel lucht in de buik, en dat hij zich verslikt tijdens het voeden.

Je zou dit kunnen verhelpen door halverwege de voeding, ook als de baby maar aan één kant wil drinken, de baby van de borst te halen en te laten boeren.

Neem de tijd

Als u het moeilijk vindt om uit te vinden wat 'halverwege de voeding' is, neem dan rustig de tijd voor een boer op het moment dat uw zoon hapt en weer loslaat. U kunt dat ook doen als hij zich na de eerste grote slokken lijkt te verslikken. Neem de tijd om dit op te lossen.

Hij wil dan nog wel drinken, maar geeft ook aan dat er iets niet helemaal naar wens loopt. Even overeind houden en proberen om wat lucht te laten ontsnappen, geeft een comfortabeler gevoel in zijn buik. Daarna legt u hem dan weer aan dezelfde borst.

Als hij eenmaal een paar keer opnieuw aan dezelfde borst drinkt tijdens een voeding, zult u merken dat het drinken rustiger gaat worden. Uiteindelijk zal hij ontspannen loslaten. Na weer een boertje kunt u proberen of hij nog aan de (tweede) borst wil, of dat hij echt genoeg heeft.

Omdat de melk blijft spuiten als u hem van de borst haalt, is het wel handig om een katoenen luier of handdoek bij de hand te houden.

Aanpassing in de nacht

Uw lichaam zal zich aanpassen aan het overbruggen van een langer stuk in de nacht. Maar omdat de borst pijnlijk vol is, kunt u proberen (als u er 's nachts wakker van wordt) om de spanning er wat vanaf te kolven.

Ook kunt u proberen om de tweede borst leeg te kolven terwijl uw zoon aan de eerste kant drinkt tijdens de nachtvoeding. Als u geen kolf heeft, en als u het moeilijk vindt om met de hand te kolven, laat dan die borst wat leeglopen tijdens de voeding door een handdoek rond de blote borst te leggen terwijl u voedt.

Door de toeschietreflex zal ook bij de borst waar uw zoon niet aan drinkt, de melk gaan stromen en op deze manier wat verlichting geven. Net lang genoeg om zonder pijnlijke borst wakker te worden.

Aanvullende tips

  • Stop de handdoek (zie boven) vooral niet in een beha, want dat drukt de melkkanalen juist weer dicht, waardoor de melk niet vrij kan lopen.
  • Probeer zonder beha te slapen.
  • Bij overmatig lekken kunt u op een dikke badhanddoek gaan liggen, of een handdoek om uw lichaam vouwen (onder uw pyjama).
  • Als u merkt dat er na het legen van de borst toch een harde plek ontstaat, kolf de borst dan nog verder leeg. Daardoor verdwijnt de harde plek.