Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

15 september 2006 door Nanny Gortzak

Stuwing en pijnlijke borsten na het afbouwen - hoe kom je daarvan af?

Ik ben gestopt met borstvoeding na 5 maanden. Ik heb het langzaam afgebouwd, steeds drie dagen lang één voeding vervangen door een flesvoeding, en nu dus helemaal aan de fles. Desondanks heb ik toch wel last van stuwing en pijnlijke, harde borsten.

Ik kolf niet, omdat de melkproductie anders op gang blijft. Maar als ik in mijn borsten knijp, komt er wel melk uit.

Ik draag een strakke bh (gemaakt van zo'n figuurcorrigerende slip waar ik het kruis van heb doorgeknipt, hihihi). Vooral 's nachts is het lastig, want ik kan niet op mijn zij liggen.

Wat kan ik nog meer doen om de productie te stoppen (zonder medicijnen) en hoe lang kan ik er nog "last" van hebben?

Antwoord

U heeft de borstvoeding afgebouwd met een snelheid van één voeding per drie dagen. Als u eerst volledig voedde, dan is dat wel wat aan de snelle kant.

Eerst zal ik aangeven wat in zo'n geval gebruikelijker is, qua schema. Maar gedane zaken nemen geen keer, dus voor u is dat verder niet zo interessant. Na het schema zal ik daarom aangeven wat u in uw geval zou kunnen doen.

Afbouw-schema

Moeders die de borstvoeding bewust afbouwen op jongere leeftijd van de baby, doen dat vaak met ongeveer één voeding per week. Bijvoorbeeld zo:

  • de eerste voeding die meestal wegvalt, is de voeding op het moment van de dag dat de moeder de laagste productie heeft. Velen vinden het eind van de middag een goed moment;
  • vervolgens komt na een week nog een voeding te vervallen, zodanig dat er een patroon van om en om een borstvoeding en een flesvoeding ontstaat;
  • de derde voeding net zo;
  • waarschijnlijk zullen de overige voedingen minder dan een week nodig hebben om af te bouwen.

Pijnlijke harde borsten

U heeft al afgebouwd en u heeft toch nog problemen met pijnlijke, harde borsten. Dan kunt u het volgende proberen.

Kolf uw borsten eerst eenmalig nog helemaal leeg. Dat kan, want eenmalig leegkolven lijkt minder invloed te hebben op het in stand houden van de melkproductie dan het afkolven van telkens een klein beetje. Bovendien bent u dan in ieder geval van die harde plekken af, die niet alleen pijnlijk kunnen zijn, maar ook aanleiding kunnen geven tot borstontstekingen of abcessen.

Herhaal deze vorm van afkolven zonodig eens per dag, of om de dag.

Na het kolven kunt u koele kompressen op de borst leggen. Ook kunt u salie-thee drinken om de melkproductie te remmen. Dit laatste kan echter niet als u het vermoeden heeft dat u zwanger kunt zijn!

Testen of de productie gestopt is

Om te voorkomen dat de borsten alsmaar gestimuleerd blijven worden, is het beter om er niet voortdurend in te knijpen (om te zien of er nog melk uit komt). Vaak kan er nog weken of zelfs maanden na de laatste voeding vocht uit de borsten geknepen worden, dus dat zegt verder ook niet veel. En door het alsmaar te controleren stopt het ook niet. Integendeel!

Maar hoe weet je dan of de melkproductie nu wel of niet gestopt is? Dat merk je doordat de borsten zacht en soepel aan gaan voelen. En misschien heeft u dan weer een kleinere BH nodig.

Blijvende veranderingen

Houd er overigens wel rekening mee dat sommige veranderingen uiteindelijk blijvend zullen zijn, ook na het stoppen met voeden en na het stoppen van de melkproductie.

Zowel de zwangerschap als het voeden kunnen namelijk blijvende veranderingen geven, zoals: donkerder tepelhoven, grotere tepelhoven, en striae (lijnen in de huid, die zijn ontstaan door uitrekking van het onderliggende weefsel). Soms is de vorm van de borsten uiteindelijk ook een beetje anders dan voor de zwangerschap.