27 februari 2009 door Suzan Put

Tandbederf door het laxeermiddel Forlax? (3 jr)

Mijn dochter is 3 jaar en heeft al vanaf de leeftijd van 6 maanden een koemelkallergie en obstipatieklachten, waarvoor ze op advies van de dokter Forlax gebruikt. Inmiddels is haar melkgebit heftig beschadigd, waardoor vier voortanden moeten worden verwijderd. Ook krijgt ze twee kronen op haar onderkiezen om deze te beschermen.

We zijn erg geschrokken en vragen ons af of de Forlax de grote boosdoener is voor het ontstaan van dit tandbederf (gezien het feit dat er in Forlax zoetstoffen zitten die onze dochter al 2½ jaar moet gebruiken).

De apotheker zegt dat dit absoluut mogelijk is, maar op de bijsluiter van dit medicijn kun je hier niets over terugvinden. Kunt u ons vertellen hoe dit zit?

Antwoord

In mijn praktijk ben ik dit nog nooit tegengekomen, maar op zich zegt dat natuurlijk nog weinig. Medicijnen kúnnen invloed hebben op de gevoeligheid voor cariës (tandbederf), maar bedenk wel dat cariës nooit één specifieke oorzaak heeft. Het is altijd een combinatie van meerdere factoren, zoals voeding, mondhygiëne, microflora, het aantal eet- en drinkmomenten op de dag, en – inderdaad – bepaalde medicijnen.

Ik kan me echter niet voorstellen dat Forlax mede een rol heeft kunnen spelen bij de gebitsproblemen van uw dochter. Het Farmacotherapeutisch Kompas zegt niets over gebitsproblemen bij het gebruik van dit medicijn, en bij de mogelijke bijwerkingen zie ik ook niets wat direct of indirect van invloed kan zijn op het gebit. Ik denk dus dat er toch andere oorzaken voor de gebitsproblemen van uw dochter moeten zijn.

Mijn advies is om het aantal eet- en drinkmomenten (dus alles wat de mond in gaat, uitgezonderd water) en het poetsen eens goed onder de loep te nemen.