10 oktober 2008 door Nanny Gortzak

Te weinig voeding beschikbaar vanwege het kolven? (3 mnd)

Ik ben sinds kort aan het kolven om een voorraadje te verzamelen voor als ik weer ga werken. Eerst dronk mijn baby maar aan een kant, sinds kort aan beide borsten. Wanneer ze 's morgens maar aan een kant drinkt, kolf ik ongeveer 120 ml. Daarnaast kolf ik nog twee keer, tussen twee voedingen door. Ik krijg dan uit beide borsten maar ongeveer 60 ml.

Wanneer mijn baby dan bij de volgende voeding moet drinken, zuigt ze een beetje en wordt dan heel boos. Ze overstrekt zich en neemt de borst dan niet meer.

Heb ik te weinig melk? Is mijn baby een luie drinker? (Eerder had ik veel stuwing en volle borsten, nu gereguleerd.) En hoe kan ik meer kolven en toch voldoende voeding hebben voor mijn baby?

Mijn baby is 14 weken oud en ik heb dit probleem nu al een week of 2 à 3.

Antwoord

U bent bezig een voorraadje melk aan te leggen voor als u gaat werken, maar u merkt dat uw baby ontevreden is als ze gevoed wordt na het kolven. Wat kun je daaraan doen?

Belangrijk is vooral het moment waarop je kolft. Maar er zijn ook nog andere dingen waar je op kunt letten.

Lichaam past zich aan

Veel moeders die een voorraadje aanleggen voor het moment waarop zij weer gaan werken, merken dat zij in de ochtend na het voeden nog aardig wat melk kunnen afkolven.

Vervolgens wordt de opbrengst na het voeden minder. Dat is heel normaal. Uw lichaam past zich aan aan de hoeveelheid melk die de baby drinkt. Als de borstvoeding eenmaal goed op gang is gekomen, wordt de meeste melk tijdens het voeden en kort erna aangemaakt.

Kolven na een voeding

Meestal levert kolven direct na een voeding maar weinig op. Dit kolven kan echter wel leiden tot de aanmaak van meer melk, omdat de borsten extra leeg gemaakt worden en dit een signaal is voor het lichaam om meer melk aan te maken.

Liever niet kolven tussen twee voedingen

Wanneer u tussen twee voedingen door kolft, neemt u eigenlijk wat melk weg voor de volgende voeding. Dat is op zich niet erg, maar sommige baby's zijn gewend aan een snelle, sterke melkstroom en gaan mopperen als dat minder is.

Om dat te voorkomen, kunt u beter eerder kolven. De kolf-opbrengst zal dan wat minder zijn, maar uw dochter zal dan wel tevredener zijn bij de volgende voeding.

Kolven na de laatste avondvoeding

Wat u ook kunt doen, is 's avonds na de laatste voeding nog een keer extra kolven, zodra de tijd tussen de laatste avondvoeding en de eerste nachtvoeding wat langer wordt.

Kolven op een vaste tijd

Ik weet niet of u elke dag op dezelfde tijd kolft, maar dat kan wel uitmaken voor de melkopbrengst. Telkens op dezelfde tijd kolven is goed, omdat het dan – vanuit het perspectief van uw lichaam – lijkt alsof uw baby omstreeks die tijd drinkt, waardoor de melkproductie zal toenemen.

Ook zou u kunnen proberen om bij het voeden eerst wat melk met de hand richting de tepel te masseren en borstcompressie toe te passen, zodat uw dochter direct wat melk krijgt zodra ze gaat drinken. De melkstroom wordt dan wat sterker, waardoor ze waarschijnlijk wat langer zal blijven drinken en zo toch redelijk wat melk binnen krijgt.

Melkbehoefte peilen

Verder is het handig om te weten hoeveel melk uw baby ongeveer nodig heeft per dag. Als uw baby maar drie voedingen nodig zou hebben van 120 ml elk, dan hoeft u niet veel meer dan 360 ml te kolven voor een werkdag. Bovendien kolft u ook op het werk en dan zult u kolven in plaats van een voeding, wat een hogere kolf-opbrengst geeft.

Rond de leeftijd van uw kind (ca. 3 maanden) kunt u voor één voeding uitgaan van:

  • 150 ml per kilogram lichaamsgewicht per dag;
  • gedeeld door het aantal voedingen per dag.

Een voorbeeld. Stel dat een baby 6 kilo weegt. Dan heeft hij elke dag 6 maal 150 is 900 ml melk nodig. Als deze baby 9 keer per etmaal drinkt, dan dient hij dus 900 gedeeld door 9 is 100 ml per voeding te krijgen.

Voorraad geeft rust

Vaak geeft het rust als een moeder zich realiseert dat de hoeveelheid melk die zij al in voorraad heeft, al ruim voldoende is om de eerste tijd op te vangen wanneer ze nog een kolf-routine op het werk moet opbouwen. Het kolven kan daardoor relaxter gaan, waardoor de opbrengst hoger is.

Het is niet nodig om een voorraad voor weken aan te leggen; een voorraadje voor een of twee dagen is voldoende. Als u dan ook nog start met werken op een donderdag of een vrijdag, dan zult u merken dat wat u op het werk kolft, in combinatie met wat er in de vriezer ligt, voldoende is om de eerste tijd door te komen. In het weekend kunt u de voorraad in de vriezer dan weer bijspijkeren.