24 oktober 2003 door Lya Mac Donald

Terug van opvang naar thuis - hoe pak je dat aan? (16 mnd)

Na ruim 16 maanden opvang op een kinderdagverblijf (4 ochtenden per week) zijn wij genoodzaakt hiermee te stoppen. Onze zoon van anderhalf jaar heeft het enorm naar zijn zin, en daarom hebben wij besloten de opvang in de opzegtermijn in ieder geval rustig af te bouwen. Hierna zal hij volledig thuis zijn.

Mijn vraag: zal hij de overgang op deze leeftijd kunnen accepteren en wat kunnen wij als ouders doen om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen?

Antwoord

U heeft besloten de opvang af te bouwen, waarna uw zoontje volledig thuis zal zijn. Dat kán problemen opleveren, maar noodzakelijk is dat niet. Lang niet alle kinderen reageren heftig op zo'n verandering.

In principe hoeft u zich dus niet bij voorbaat al zorgen te maken. Maar natuurlijk zijn er wel een paar tips en trucs om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Samen spelen

Op de opvang speelt uw zoontje met zijn vriendjes en vriendinnetjes. Inmiddels is hij er dus aan gewend om met andere kinderen om te gaan.

Daarom is het raadzaam om hem thuis en in uw vrienden- en familiekring in aanraking te brengen met andere kinderen. Zo blijft hij in contact met zijn leeftijdgenootjes.

Duidelijk dagprogramma

U vertelt dat uw zoon het op zijn kinderdagverblijf enorm naar zijn zin heeft. Dat betekent onder andere dat hij goed overweg kan met het duidelijke dagprogramma dat daar wordt aangeboden. Het kan dus zinvol zijn om iets dergelijks ook thuis te doen.

U kunt het leven van uw zoontje overzichtelijk houden door duidelijkheid in zijn dagritme te bieden. Dus: vaste momenten voor eten, drinken, spelen en slapen.

Liefde en aandacht

Ik ga ervan uit dat uw zoon zich in zijn eigen omgeving veilig en geborgen voelt. Dat zit vast wel goed. Hij heeft echter nog meer behoeftes, waar het kinderdagverblijf al op inspeelde, maar wat u nu zelf moet doen.

Naast veiligheid en geborgenheid hebben kinderen behoefte aan liefde en aandacht. Daarom is het aan te raden om op vaste momenten samen dingen te doen, bijvoorbeeld samen spelen.

Goed kijken

Een belangrijke tip tot slot: blijf goed kijken naar uw kind, zodat u kunt aansluiten op zijn behoeftes.