Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

18 juni 2004 door Nanny Gortzak

Teruglopende groei oplossen met een papfles? (5 mnd)

Ik was vandaag op het consultatiebureau en toen bleek dat mijn dochter Lisa (5 maanden) niet meer dan 200 gram was gegroeid in 4 weken. Terwijl ze toch tevreden is en heel vrolijk. Ze weegt nu 6015 gram (bij de geboort 4000 gram). En ze krijgt vanaf haar geboorte al volledige borstvoeding.

De medewerkers van het consultatiebureau raadden mij aan om een flesvoeding te geven en daar een papvoeding van te maken omdat ze geen flesje wil.

Is dit dan het einde van de borstvoeding? Of maakt dat niet uit?

Antwoord

Als ik de leeftijd van uw dochter bekijk en de mate waarin ze is aangekomen, dan is ze – met deze lagere groei in de laatste 4 weken – gemiddeld iets meer dan 100 gram per week aangekomen.

Op zich is dat een heel mooie hoeveelheid! En dan heb ik nog niet eens meegerekend dat uw dochter waarschijnlijk eerst is afgevallen en vervolgens weer op haar geboortegewicht is gekomen. In dat geval is de groei per week zelfs nog iets hoger.

Groeitempo neemt af - dat is normaal

In de regel vertonen borstgevoede kinderen in het begin een flinke groei, waarna het tempo iets afneemt. De behoefte aan voeding wordt iets minder, en de baby's worden wat beweeglijker.

Zolang een baby zich goed blijft ontwikkelen en er een duidelijke groei blijft bestaan, is dat allemaal heel gewoon.

Flesvoeding

Het advies van het CB om in dit geval een flesvoeding met pap te geven, hoeft niet per se tot een grotere groei te leiden. Als de groei niet zo hoog is omdat uw melkproductie wat is terug gelopen, dan kunt u dus beter proberen de productie weer te verhogen.

Als de groei niet zo groot is omdat uw dochter haar eigen groeipatroon volgt (en niet meer behoefte aan voeding heeft), zal het toevoegen van een flinke papvoeding ertoe leiden dat zij op andere momenten minder zal gaan drinken. En dat kan inderdaad het einde van de borstvoeding inluiden.Tips voor een betere groei


Als u zich zorgen maakt om de groei van uw dochter, kunt u het volgende proberen:

1. Let goed op dat uw dochter de tijd neemt voor haar voeding. Kinderen van deze leeftijd zijn namelijk erg nieuwsgierig en nemen soms niet voldoende tijd voor een voeding. Voeden in een rustige omgeving waar geen nieuwe indrukken worden opgedaan, helpen hierbij. U hoeft er niet voor thuis te blijven, maar het is wel aan te raden om in elk geval een paar keer per dag te zorgen voor een voeding in een rustige omgeving, zodat uw dochter kan drinken waar zij behoefte aan heeft.

2. Voed met beide borsten, en wissel eventueel nog tweemaal. Uw dochter krijgt dan per voeding meer melk binnen.

3. Voed wat vaker: een of twee voedingen extra per dag kunnen al heel wat schelen.