8 december 2006 door Nanny Gortzak

Teruglopende melkproductie door weggevallen avondvoeding. Wat nu? (4 mnd)

Mijn zoontje is 4½ maanden oud en krijgt volledige borstvoeding. Sinds twee weken maak ik hem niet meer wakker voor de laatste voeding (van 22.00 uur); hij slaapt dan door van 19.30 tot 7.30 uur. Hij krijgt nu vier voedingen per dag en is tevreden.

Sinds de avondvoeding eraf is, is mijn melkproductie teruggelopen. De eerste twee voedingen is er nog wel voldoende, maar met name bij de laatste voeding rond 18.30 uur is er niet veel melk. Ik zie dit ook als ik kolf (twee keer per dag op werkdagen; ik werk fulltime).

Is dit een vaker voorkomend probleem? En hoe kan ik de productie 's middags weer verhogen?

Antwoord

Een basisprincipe van borstvoeding is dat het patroon van voeden zo is, dat zowel de melkproductie als de baby het er goed op doen. Bij u lijkt dat inderdaad niet het geval te zijn.

Meestal gaat het vanzelf goed, als een moeder voedt op verzoek (van de baby), en niet op de klok let. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de baby gezond is, en zelf goed kan aangeven dat hij honger heeft. Als de baby dan tevreden is en goed groeit, dan hoeft er aan het voedingspatroon niets te veranderen.

Voeding laten vallen

Het probleem in uw geval is dat u een voeding heeft laten vallen, zonder dat daar iets voor in de plaats is gekomen. U geeft volledige borstvoeding, vertelde u, waardoor er bijvoorbeeld geen sprake is van de introductie van bijvoeding (wat begrijpelijk is, bij 4 maanden).

Bij borstvoeding werkt het niet zo dat het laten vallen van een voeding er automatisch voor zorgt dat er bij de andere voedingen meer wordt gedronken. Dat lukt soms ook echt niet. Naast de voorkeur van de baby en de grootte van diens maag, is het ook afhankelijk van de snelheid waarmee de moeder melk aanmaakt, en hoeveel ze daarvan kan opslaan in haar borsten.

Om dan over een hele dag heen toch voldoende te kunnen drinken, zal in de resterende tijd meer, dus meestal vaker, moeten worden gedronken. Gebeurt dat niet, dan zal de melkproductie dus teruglopen.

Wat kunt u doen?

Wat u kunt doen is het volgende:

  • u kunt overdag vaker aanleggen, te beginnen op een moment dat u en de baby een paar dagen samenzijn, bijvoorbeeld in het weekend (afhankelijk van uw baan);
  • u zorgt dan dat uw baby tenminste zes tot acht keer wil drinken;
  • geef elke keer beide borsten. Als u denkt dat uw zoon niet tevreden is, mag u gerust meerdere keren van borst wisselen tijdens een voeding.

Als het goed is, zult u na een paar dagen merken dat de melkproductie weer is toegenomen. Op de dagen dat u weer werkt, kun u dan proberen om een of meer extra kolfsessies in te lassen, die misschien elk niet zo lang duren, maar in totaal wel voor meer stimulatie zorgen. Als u een enkel kolf gebruikt, overweeg dan tijdelijk dubbelzijdig kolven.

Slapen

U kunt uw zoon op de normale tijd in slaap laten vallen en dan afwachten of en wanneer hij behoefte heeft aan een voeding (late voeding of nachtvoeding). Maar als de melkproductie overdag weer op peil is, is de kans groot dat hij net als anders doorslaapt (ofschoon het slaappatroon van baby's nog makkelijk kan wijzigen op deze leeftijd).

Succes ermee!