Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 januari 2000 door Joanna Sandberg

Tips om patroon van vroeger wakker worden te doorbreken? (11 mnd)

Mijn dochtertje (11 mnd) wordt sinds een maand steeds vroeger (huilend) wakker. Sliep zij eerst altijd tot ongeveer 7.30 uur, vervolgens tot 6.30 en 5.30 uur, momenteel wordt ze al wakker om 5 uur 's ochtends.

We krijgen het niet voor elkaar haar in haar eigen bedje verder te laten slapen, want als we weg gaan staat ze weer op en schreeuwt de hele boel bij elkaar. Er zit dan niets anders op dan haar op schoot te nemen of mee in bed te nemen. Ze huilt dan niet meer, maar slapen, ho maar.

Ik maak me zorgen om de trend die ik bespeur: steeds eerder wakker worden en niet meer (alleen) willen slapen. Alleen hoe ik dit het beste aan kan pakken is mij een raadsel.

Steeds toegeven door haar bij ons in bed te nemen lijkt mij niet slim, maar haar vanaf 5 uur laten gillen in haar eigen bed, waarbij ze echt over haar toeren raakt en niet opgeeft, gaat nog meer tegen onze natuur in. Alle tips zijn welkom.

Antwoord

Wanneer een kind steeds vroeger wakker wordt kan dat natuurlijk verschillende oorzaken hebben. Door ziekte, vakantie, en/of onrustige (gezins)omstandigheden bijvoorbeeld, kan het kind zelf ook onrustig worden en vaak of vroeg wakker worden.

Uit uw vraag blijkt niet dat er veranderingen hebben plaatsgevonden die mogelijk van invloed zijn. Ook beschrijft u haar niet als paniekerig, maar als een kind dat steeds vroeger wakker wordt en uit bed wil. Ik heb te weinig informatie om u te kunnen zeggen wat er precies aan de hand is, maar ik kan wel hieronder proberen aan te geven waarmee het vroeger wakker worden te maken zou kunnen hebben.

Meestal verandert het slaappatroon bij kinderen van rond de 12 maanden. Kinderen die gewend waren om 's morgens en 's middags te slapen, gaan soms over naar één slaaptijd. Of ze verschuiven hun morgenslaapje naar een later tijdstip en slapen dan veel langer. Waardoor ook de nachtelijke bedrust verandert.

Misschien is dit ook het geval bij uw dochtertje. Het zou kunnen dat ze overdag te veel slaapt waardoor ze 's nachts vroeger wakker wordt. Het is al erg prettig voor u, en uitzonderlijk, dat ze tot 7.30 uur doorsliep, de meeste baby's worden vroeger wakker, maar 5.00 uur is echt te vroeg.

Ik raad u aan om te kijken of haar slaappatroon al aan het veranderen is, en als dat het geval is, haar korter overdag te laten slapen. Dit is gewoon ook een lastige periode voor ouders.

Nu ze zo vroeg wakker wordt is het belangrijk dat er geen gewoontevorming gaat ontstaan. De trend die u al bespeurt, namelijk het steeds vroeger wakker worden en het niet meer (alleen) willen slapen. Natuurlijk wil ze als ze wakker is het liefst bij u en uw vrouw zijn, en als ze helemaal wakker is lekker lol maken. Door haar op schoot te nemen, of uit bed te halen, kan ze gaan denken dat de dag begonnen is.

Ook leert ze dat huilen en schreeuwen ervoor zorgen dat ze uit bed wordt gehaald, en beloond wordt met iets wat veel leuker is dan alleen in bed liggen, namelijk bij jullie in bed slapen of spelen.

Het is lastig om dit patroon te veranderen, maar gelukkig bent u er vroeg bij.

U moet 's nachts ook grenzen stellen aan het gedrag van uw dochter. Door duidelijkheid te geven, leert uw dochter wat gewenst gedrag is. Het zal wel enige bedrust kosten om dit patroon te veranderen, maar u doet het dan met een positief vooruitzicht. Hieronder zal ik wat tips geven die u kunt doen als ze wakker wordt en huilt of schreeuwt:

- U wacht niet te lang om naar haar toe te gaan wanneer ze te vroeg wakker wordt en huilt. U moet haar dan in bed laten en geen licht aan doen of wat te drinken geven, maar proberen door rustig en zachtjes tegen haar te zeggen dat ze moet gaan slapen haar te troosten.

Ook helpt het vaak om lichamelijk contact te hebben, door haar bijvoorbeeld over haar hoofdje te aaien, maar niet te lang. Zij ervaart dan dat u rustig blijft, maar haar wel in bed laat. Waarschijnlijk zal ze in het begin hevig gaan protesteren tegen deze benadering. Ga dan nog één keer uit bed om haar gerust te stellen, maar niet vaker. Het moet namelijk niet echt leuk zijn, maar alleen geruststellend.

Probeer deze benadering het liefst een nacht of vijf consequent vol te houden, ook al huilt of schreeuwt ze.

- Indien het bovenstaande toch niet na een aantal nachten resultaat oplevert (geef niet te gauw op) kunt u het volgende proberen:

U zou een (camping)bedje naast uw bed neer kunnen zetten, en haar daar nadat ze wakker is geworden (zonder gedoe als licht aan etc.) in kunnen leggen om verder te slapen, u gaat dan ook weer slapen. Na een week kunt u dan het bedje aan het voeteneinde zetten. Na nog ongeveer een week legt u haar weer in haar eigen bedje, en zet u het campingbedje weg.

Enig creativiteit is ook hier weer vereist. Maak haar eigen bedje nog aantrekkelijker (bijvoorbeeld door een nieuw muziekdoosje boven haar bed te hangen). Laat haar nooit overdag in het campingbedje slapen, of meteen bij het naar bed gaan.

Ik hoop dat deze tips bruikbaar voor u zijn. Succes.