5 december 2003 door Lissy de Ridder

Vaccinatie: kan een griepprik vlak na de BMR-inenting gegeven worden? (15 mnd)

Mijn dochtertje van 15 maanden is door de huisarts opgeroepen om de griepprik te komen halen op 17 dec. Ze heeft astmatische bronchitis. Nou krijgt zij van het CB de week ervoor de BMR (zonder meningokokken, die krijgt ze later). Is het verstandig om die griepprik door te laten gaan?

Antwoord

Er is geen enkel bezwaar om de BMR-prik en de griepprik zo kort achter elkaar te geven.

Ons afweersysteem is prima in staat om verschillende ziekteverwekkers tegelijk aan te pakken. De BMR is zélf immers al een samengesteld vaccin: bof, mazelen en rubella (rode hond). De BMR zit in het RVP (rijksvaccinatieprogramma, oftewel het basis-vaccinatiepakket); de griepvaccinatie wordt alleen gegeven aan risico-groepen, zoals patiënten met astmatische bronchitis.

Uw dochter zal niet méér klachten krijgen van deze vaccinaties, als ze kort op elkaar gegeven worden. Ook het effect van de vaccins zal niet afnemen door de snelle opeenvolging.

Daar komt bij dat het de voorkeur verdient om de vaccinaties zo veel mogelijk volgens schema te laten verlopen. Wat betreft de griepvaccinatie: die wordt aan het begin van het griep-seizoen gegeven. Bij uitstel kun je het virus al hebben opgelopen.

Lees ook: