20 maart 2009 door Nanny Gortzak

Vaginale schimmelinfecties door borstvoeding? (14 mnd)

Mijn dochter is nu bijna 14 maanden oud. Ik geef haar al 2 maanden alleen nog maar 's ochtends borstvoeding (elke borst ongeveer 5 minuten).

Voegt dit nog wat toe voor haar? Hoeveel voeding geef ik haar hierdoor? En klopt het dat ik daardoor ook nog steeds hormonen in mijn lichaam heb die bijvoorbeeld vaginale schimmelinfecties veroorzaken? Daar heb ik namelijk veel last van en ik kom er niet vanaf.

De huisarts wijt die vaginale schimmelinfecties aan de hormonen door de borstvoeding. Vandaar de vraag hoeveel invloed die ene voeding nog heeft voor haar en voor mij.

Ik twijfel of ik nu wel of niet moet stoppen. Liever niet, want we genieten eigenlijk nog allebei van dit rustige ochtendritueel in bed. Of moet ik toch stoppen omdat ik die infectie zat ben en geen medicijnen mag?

Antwoord

Ik begrijp het dilemma, maar als ik u was zou ik gewoon doorgaan met borstvoeden, en de vaginale schimmelinfecties op een andere manier bestrijden. Hieronder zal ik uitleggen waar dat advies op gebaseerd is.

Effecten bij het kind

Verschillende onderzoeken lijken uit te wijzen dat de effecten van borstvoeding dosis-gerelateerd zijn. Dus: hoe langer en hoe meer, hoe groter het effect. Maar ook wanneer het om maar één voeding per dag gaat, zoals bij u, voegt dat nog steeds iets waardevols toe voor uw dochter.

De hoeveelheid antistoffen in de moedermelk blijft constant zolang je blijft borstvoeden. Dat betekent dus dat het voordeel van het doorgeven van antistoffen via de moeder blijft doorgaan zolang er melk geproduceerd wordt en zolang het kind die melk blijft drinken.

Ook zal uw dochter het moment van voeden zeer waarderen. U vertelde zelf al dat jullie allebei nog kunnen genieten van dit ochtendritueel.

Vaginale schimmelinfecties

Dan het effect bij uzelf. Uw dokter denkt dat het door de borstvoedingshormonen komt dat u steeds een vaginale schimmelinfectie heeft. Het kán inderdaad zo zijn dat uw hormonen niet helemaal in balans zijn, maar het is niet logisch om dat te wijten aan de borstvoeding.

Want ga maar na. Talloze vrouwen voeden jaren achtereen. Soms zelfs zonder onderbreking, als er tijdens het voeden alweer een nieuwe zwangerschap ontstaat. En deze vrouwen hebben echt niet allemaal voortdurend last van vaginale schimmelinfecties.

Misschien bent u gevoeliger voor vaginale schimmelinfecties dan anderen. De kans is onder andere hoger in de volgende gevallen:

  • bij diabetes;
  • na het gebruik van antibiotica;
  • bij verkeerde hygiëne (denk daarbij eerder aan te vaak en te intensief wassen met zeep dan aan te weinig wassen).

Ook overgevoeligheid voor bepaalde wasmiddelen, ondergoed, tampons, maandverband en inlegkruisjes kan tot irritatie leiden, of daadwerkelijk aanleiding geven tot het ontstaan van schimmelinfecties.

Medicatie

Het is een misverstand dat er bij het geven van borstvoeding geen medicijnen tegen schimmelinfecties gebruikt zouden kunnen worden. Daar is geen enkel bezwaar tegen.

Vrouwen die borstvoeding geven, hebben vaak te maken met schimmelinfecties, met name als hun tepels geïnfecteerd zijn geraakt (met spruw) door het mondje van de baby. In dat geval worden zowel de moeder als de baby behandeld, meestal met een crème voor de tepels van de moeder en een gel voor de mond van de baby.

Maar bij hardnekkige schimmels worden ook medicijnen voorgeschreven die ingenomen moeten worden, meestal zelfs in doses die hoger zijn dan bij een vaginale infectie en vaak ook langer. (Bij vaginale infecties volstaat meestal een enkele pil). Dit alles heeft geen nadelige gevolgen voor de baby.

En bovendien, in uw specifieke geval: uw dochter drinkt maar één maal per dag. De belasting met medicijnen via uw melk zal dus heel gering zijn. En omdat ze al wat ouder is, is haar lever al goed ontwikkeld. Dus áls ze al wat binnen krijgt van uw anti-schimmelmedicijnen, dan kan haar lichaam daar goed mee overweg.

Wat te doen?

Samenvattend: ook met één voeding per dag heeft borstvoeding nog steeds voordelen, zowel qua gezondheid als emotioneel. En de nadelen van medicatie lijken mij, zoals gezegd, verwaarloosbaar.

Ik raad u dus aan om nogmaals met uw huisarts te gaan praten, en te vragen of die iets wil doen aan uw vaginale schimmelinfecties. Dat is zijn (of haar) werk en de borstvoeding staat daar los van.