12 juni 2009 door Nanny Gortzak

Vaker voeden om te zorgen dat de baby minder dik wordt? (4 mnd)

Mijn zoontje van 4 maanden krijgt volledig borstvoeding. Hij krijgt 4 voedingen (om 7 uur, 11 uur, 15 uur en 19 uur) en na zijn laatste voeding gaat hij naar bed. Hij weegt bijna 8 kg.

Nu heb ik twee vragen:

1. Ik las ergens dat bij een baby die "te dik" is, mogelijk de borstvoedings-frequentie te laag is. Dit zou 5x moeten zijn volgens het artikel... Klopt dit?

2. Ik las ook ergens dat een baby niet meer dan 10-12 uur achter elkaar mag slapen omdat dan zijn bloedsuikerspiegel te laag wordt en de kans op wiegendood groter is. Mijn zoon slaapt van 19 uur 's avonds tot ongeveer 7 uur 's ochtends, dus zo'n 12 uur (al sinds 2½ maand). Kan dit kwaad?

Of is het verstandig om mijn zoon een extra voeding te geven rond 22 uur? Ik zou hem daarvoor wakker moeten maken, hij vraagt er niet zelf om.

Antwoord

Om met uw eerste vraag te beginnen: artikelen waarin wordt voorgesteld om een specifiek aantal voedingen per dag te geven (in dit geval "5 voedingen") wekken altijd mijn argwaan. Er wordt dan immers voorbijgegaan aan de vele individuele verschillen die er zijn tussen borstgevoede baby's. De een wil nu eenmaal vaker drinken dan de ander.

Zolang een gezonde, op tijd geboren baby krijgt waar hij om vraagt, en met dat aantal voedingen en die hoeveelheid per voeding netjes groeit, doet het aantal voedingen er echt niet toe.

Prima gewicht

En wat uw eigen zoon betreft: die heeft een prima gewicht hoor, en is zeker niet 'te dik'. Sowieso is het nooit verstandig om te gaan sleutelen aan het voedingspatroon als een kind gewoon goed groeit.

Houd er overigens wel rekening mee dat zijn groei binnenkort waarschijnlijk zal afnemen. Dat is normaal bij borstgevoede baby's. Die gaan over het algemeen na de eerste 4 tot 5 maanden minder snel groeien.

Goed groeien op 4 voedingen

Misschien vraagt u zich af hoe het eigenlijk komt dat uw zoon zo goed groeit op slechts 4 voedingen per dag. Mogelijke verklaringen daarvoor kunnen zijn:

  • dat u een goede melkproductie heeft en een grote opslagcapaciteit in uw borsten, zodat er een ruime hoeveelheid melk per voeding genuttigd kan worden;
  • dat uw zoon grote hoeveelheden melk kennelijk goed aankan, en zich daar goed aan heeft aangepast;

Als uw melkproductie en opslagcapaciteit minder groot waren geweest, zou uw zoon waarschijnlijk vaker kleinere voedingen gevraagd hebben.

Doorslapen

Dan uw vraag over het doorslapen. Een gezonde, normaal groeiende baby, die na de eerste paar weken zelf goed wakker wordt en aangeeft dat het tijd is om te drinken, zal 's nachts zonder gevaar langere tijd kunnen slapen zonder voeding.

Ik ga dan wel uit van de volgende veronderstellingen:

  • dat de baby niet is ingebakerd;
  • dat de baby op vraag wordt gevoed;
  • dat de baby geen speen gebruikt;
  • en dat de baby in de nabijheid van de ouders ligt.

Zo kun je goed in de gaten houden wanneer een baby bezig is met wakker worden. Baby's die 'te ver weg' liggen, kun je niet horen of zien en dan weet je eigenlijk ook niet of hij 's nachts wakker is geworden of niet.