19 november 2010 door Henk Boeke

Vanaf welke leeftijd leren kinderen voorzetsels?

Vanaf welke leeftijd leren kinderen voorzetsels? Mijn zoontje van 24 maanden gebruikt al voorzetsels, zoals "onder", "naast, "bij" en "op". We vinden dit zelf wel snel.

Antwoord

In principe gaan kinderen voorzetsels gebruiken tussen 2 en 3 jaar. Wat dat betreft valt uw zoontje dus binnen de normale variatie. Al zit hij inderdaad wel aan de vroege kant van het spectrum.

Wat leuk trouwens dat u hier zo op let! Vergeet vooral niet om dit soort dingen te noteren voor later. Je denkt dat je het zult onthouden, maar je vergeet het weer heel snel. En het is altijd leuk om het later nog eens terug te lezen. Vooral de grappige en bijzondere uitspraken zijn natuurlijk een feest voor later.

Overigens is het gebruik van voorzetsels wel een erg specifiek onderdeel van de taalontwikkeling. In het algemeen kijkt men meer naar woordgebruik in het algemeen, verstaanbaarheid, het combineren van woorden tot zinnen, en het combineren van zinnen tot een ingewikkelder boodschap, zoals het vertellen van een verhaaltje.

Wat is 'normaal'?

Eigenlijk is het heel lastig om te zeggen wat 'normaal' is, want de spreiding is enorm. De onderstaande mijlpalen-kaart laat dat duidelijk zien. Het begin van elk balkje betekent dat 10% van de kinderen een vaardigheid beheerst, en het eind dat 90% van de kinderen dit kan.

Mijlpalen in de taalontwikkeling

 

Legenda:

1. begrijpt opdrachtjes met 2 woorden

2. kan 1 of meer lichaamsdelen aanwijzen

3. zegt ongeveer 10 woordjes

4. begrijpt zinnetjes met 3 woorden

5. kan 2 woordjes combineren

6. maakt zinnetjes met 3 woorden

7. maakt zinnetjes met 3 tot 4 woorden

8. ongeveer de helft is verstaanbaar

9. vertelt spontaan een verhaaltje

10. kan een verhaaltje navertellen aan de hand van plaatjes

11. ongeveer driekwart is verstaanbaar

12. maakt lange, ook samengestelde zinnen

13. bijna alles is te verstaan

14. spreekt ongeveer als een volwassene (geen leeftijden beschikbaar)

Bron: VHZ, okt. 2007