30 oktober 2000 door Sanderijn van der Doef

Vanwaar die leeftijdsgrens voor seksueel contact?

Waarom mag je pas vrijen als je 18 bent?

Antwoord

Om te beginnen: de wettelijke leeftijd waar u op doelt, is niet 18 maar 16 jaar. De Nederlandse wet stelt dat een jongere seksueel contact mag hebben (zonder juridische gevolgen), vanaf zijn 16e jaar. De leeftijdsgrens van 18 geldt voor andere landen, waaronder de VS.

Iedereen mag natuurlijk doen wat hij of zij wil, maar de achtergrond van die leeftijdsgrens is om een juridische stok te hebben om de hond te kunnen slaan. De rechter moet zich ergens op kunnen baseren als er iets mis is.

Van 12 tot 16

Tussen je 12e en je 16e mag je seksueel contact hebben, tenzij een van beiden (of zijn of haar ouders of voogd) hierover een klacht indient bij de politie.

Dat betekent dat als een kind van 13 seks heeft met iemand van bijvoorbeeld 20 jaar (ouder dan 16 dus), de ouders of voogd van de 13-jarige – of de 13-jarige zelf – een klacht kunnen indienen bij de politie. Die kan dan beslissen, na beide partijen hierover gehoord te hebben, of de 20-jarige (of welke leeftijd dan ook) vervolgd wordt.

Die laatste regel is bedoeld ter bescherming van kinderen tussen de 12 en 16 jaar tegen seksueel misbruik door volwassenen.

Onder de 12

Seksueel contact met iemand onder de 12 jaar is altijd verboden.