Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 december 2006 door Merit Tabbers

Vastzittend slijm, bellen blazen en rood aanlopen - wat moeten we doen? (7 wkn)

Onze baby is 7 weken oud en heeft sinds twee dagen last van slijm dat in haar mondje vast zit, waardoor ze haast geen lucht krijgt.

Als we bij haar bedje komen, ligt ze te kronkelen en loopt ze rood aan. Ze heeft dan belletjes in de hoeken van haar mond (slijm) en glazige ogen. We tillen haar dan op, en kloppen op haar rug. Na een paar minuten gaat het dan wel weer.

Al met al is het behoorlijk eng, en mamma slaapt hierdoor 's nachts slecht. We zijn al naar de huisarts geweest, omdat we het vermoeden hadden dat ze vol en verkouden was, maar dat was niet het geval en haar longen waren schoon.

Voor de rest is ze een vrolijk meisje, maar ze maakt haar mamma wel erg bang! Ik hoop dat u weet wat dit kan zijn en of wij er iets tegen kunnen doen.

Antwoord

Eerlijk gezegd denk ik niet dat u hier iets aan hoeft te doen. Slijm heeft zo zijn functie, en wat u beschrijft is in principe een normaal proces. Het ziet er natuurlijk soms wat akelig uit, als ze rood aanloopt, maar in principe kan ze het slijm op eigen kracht verwerken. Ze is niet ziek en er zijn geen aanwijzingen voor een longontsteking, want de huisarts heeft al naar de longen geluisterd en die waren 'schoon'. Ook is ze niet verkouden.

Gedurende hun eerste jaar halen zuigelingen voornamelijk adem door hun neus. Daarom is het wel belangrijk om er altijd voor te zorgen dat het neusje goed doorgankelijk is. Bij een verkoudheid kun je zoute neusdruppels (of zoute neusspray) geven.

Lees ook: