19 februari 2010 door Fleur de Lorijn

Veel drinken en veel plassen - testen op suikerziekte? (7 jr)

Onze dochter van 7 drinkt al jaren erg veel en moet veel plassen. Ook 's nachts. Ze plast nog steeds in bed als we haar niet twee keer per nacht eruit halen om te plassen.

We hebben er nooit veel achter gezocht, omdat ze verder goed groeit en gezond is. Maar de laatste tijd klaagt ze soms over hoofdpijn, en het valt mij op dat ze vaker dan vroeger wakker wordt en dan erg veel dorst heeft.

Ze maakt absoluut geen zieke indruk en is een levenslustig kind, maar soms vraag ik mij toch af of wij haar moeten laten testen op suikerziekte. Het komt in onze familie alleen voor bij een neef; niet bij de ouders of de grootouders.

Antwoord

Ik vind toch wel dat uw dochter een keer onderzocht moet worden (door de huisarts), om te kijken waarom ze zoveel drinkt en plast. De huisarts kan vaak al veel doen om het verschil te zien tussen wat normaal is en wat niet. En voor zover het niet normaal is, waardoor dat komt.

Bij hormonale problemen kun je denken aan suikerziekte (diabetes mellitus), maar ook aan een probleem met het 'anti-plas'-hormoon ADH. Het kan bijvoorbeeld zijn dat dit hormoon niet goed wordt aangemaakt, of dat de nieren er niet gevoelig voor zijn.

Ook zal eens gekeken moeten worden of haar nieren de plas goed kunnen concentreren (door middel van een ochtendplas). Daarnaast zullen jullie eens goed moeten bijhouden wat ze daadwerkelijk per dag drinkt.

Als de huisarts er niet helemaal uitkomt, zal hij jullie doorverwijzen naar een kinderarts.