Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

3 september 2010 door Fleur de Lorijn

Veel hoofdpijn, misselijk en braken - is dat migraine? (8 jr)

Mijn dochter is nu 8 jaar, en heeft al twee jaar last van heel veel hoofdpijn. Ook is ze heel vaak ziek, zoals misselijk en braken. Ik heb al een ogentest laten doen maar daaruit is niets gebleken.

Wat zou het kunnen zijn? Moet ik me zorgen gaan maken? Ik dacht zelf aan migraine, want ik merk dat ze vaak hoofdpijn krijgt wanneer ze 's avonds tv kijkt, of wanneer de felle zon schijnt. Of is er een kans dat het ook iets anders kan zijn?

Antwoord

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht bij kinderen van 6 tot 16 jaar. Als jongere kinderen (jonger dan 6 jaar) hierover klagen, zijn we altijd op onze hoede, want dat is gek. Maar bij oudere kinderen is het dus minder uitzonderlijk. Bijna de helft (!) van de kinderen van 6 tot 16 jaar heeft twee keer per jaar of vaker last van hoofdpijn, en daarvan 8% bleek migraine te hebben.

Er is dus een kans dat uw dochter migraine heeft. En die kans is groter als het ook in de familie voorkomt.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog meerdere oorzaken voor de hoofdpijn, zoals:

  • verminderd gezichtsvermogen (wat u al heeft laten testen);
  • spanning;
  • overmatig gebruik van pijnstillers;
  • hyperventilatie;
  • slaaptekort;

Ook kan er sprake zijn van een tumor in het hoofd, maar op basis van uw verhaal denk ik daar niet aan bij uw dochter. Bij een tumor zie je meestal dat de hoofdpijn in de loop van de maanden erger wordt, en dat het braken juist 's ochtends plaatsvindt, bij het opstaan.

Wat kunt u doen? Ik denk dat het goed is om naar uw huisarts te gaan voor nader onderzoek.