Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

11 april 2003 door Diederik Bosman

Veel struikelen door X-benen - naar de dokter of niet? (3½ jr)

Mijn dochtertje van 3½ jaar heeft een beetje X-benen. Ik heb de indruk dat ze daardoor veel struikelt. Komt dit vanzelf nog goed, of moet ik hiervoor naar de dokter?

Antwoord

Het hebben van X-benen (genu valgum) betekent dat de knieën een afwijking naar binnen hebben en dat daardoor het onderbeen iets naar buiten knikt. Op de leeftijd van 3½ jaar is dit fysiologisch en niet pathologisch, oftewel: een normaal onderdeel van de lichaamsbouw en geen ziekte of afwijking.

Als kinderen geboren worden, en vooral als ze gaan lopen, zie je meestal eerst O-benen (genu varum). Vanaf een jaar of 2 à 3 gaat dit over in X-benen, wat tot een leeftijd van 6 à 7 duurt. Daarna strekken de benen zich weer meer. Dit is de normale ontwikkeling van benen.

Natuurlijk zijn er ook afwijkingen, maar die zijn zeldzaam. Er is bijvoorbeeld sprake van een afwijking als de O- of X-vorm zó sterk is, dat een kind bijvoorbeeld niet kan leren lopen, of pijn bij het lopen heeft. In dat geval is het goed een huisarts of orthopeed op te zoeken, om verdere afwijkingen uit te sluiten en zonodig te laten behandelen.

Lees ook: