Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

3 september 2010 door Fleur de Lorijn

Verhoging, bleek, snel moe, en 's nachts dorst. Wat is dat? (19 mnd)

Sinds een maand of vier heeft mijn zoontje van 19 maanden continu verhoging en soms perioden met koorts. Als hij verhoging heeft, start die 's morgens met 37.3 en 's avonds zit hij rond de 37.9. Tot en met zijn eerste jaar was zijn temperatuur altijd constant, rond de 36.7. Hij heeft verschillende oorontstekingen gehad en inmiddels zes antibiotica-kuren.

Ruim drie weken geleden zijn er buisjes geplaatst. Met zijn oren gaat het nu goed maar hij blijft die temp houden. Daarbij transpireert hij heel snel en is hij vaak continu klam. Met natte haren zelfs.

Hij ziet ook bleek en we merken dat hij sneller moe is. Ineens loopt hij ook weer met zijn tut en zijn knuffel. Hij is vaak verkouden en valt soms van het een in het ander.

Moeten we hier wat mee? Ik weet dat de temp niet alarmerend hoog is, maar het hoort niet bij hem. En dat zweten... Ik vind het gewoon raar.

Een week of acht geleden is eenmalig nuchter zijn glucose geprikt. Ook de leuko's en BSE zijn geprikt. [Leuko's zijn 'leukocyten' oftewel witte bloedcellen, en BSE is 'bezinking', die op een ontsteking kan duiden - red.] Al deze waarden waren toen goed. Maar zou er toch nog sprake kunnen zijn van diabetes? Waarschijnlijk heb ik tijdens mijn zwangerschap zwangerschapsdiabetes gehad. Dus dan is dat risico verhoogd, toch? Eten en drinken gaat over het algemeen goed, maar soms wordt hij wakker van de dorst.

Wat moet ik hiermee doen?

Antwoord

Wat vervelend dat uw zoon de laatste maanden zo loopt te kwakkelen! We zien dat vaker bij kinderen van deze leeftijd. De kans is groot dat hij meerdere virale infecties achter elkaar heeft gehad. Je ziet dan vaak dat kinderen nog niet hersteld zijn van het ene 'griepje' of ze hebben het volgende alweer te pakken.

Soms kan het zijn dat het komt door KNO-problemen (zoals bij uw zoon), soms door astma, en soms als gevolg van een laag bloedgehalte. Bij de meeste kinderen is het gewoon pech en gaat het beter wanneer ze ouder en groter worden.

U vertelde dat uw zoon ook bleek is. Ik weet niet of er al een keer naar zijn bloedgehalte is gekeken? Zo niet, dan zou dat mijn advies zijn.

Ook vertelde u dat u bang bent voor diabetes. Er is nuchter glucose geprikt en dat was goed. Daarmee is suikerziekte op dit moment dus uitgesloten.

U voegde daaraan toe dat hij 's nachts dorst heeft (waarschijnlijk omdat je dat vaak ziet bij diabetes, maar dat heeft hij dus niet). Op zich mogen kinderen 's nachts best wat drinken hoor. Alleen als hij echt extreme dorst heeft, en ook overdag meer wil drinken dan andere kinderen van zijn leeftijd, is het nodig om dat een keer te laten onderzoeken. Wat zou er dan aan de hand kunnen zijn?

In heel zeldzame gevallen kan de aanmaak van het anti-plas hormoon ADH gestoord zijn, of het kan zijn dat de nieren niet gevoelig zijn voor dit hormoon. Je ziet dan vaak dat kinderen veel moeten bij-drinken, omdat ze meer plassen dan normaal. Dus als hij echt veel wil drinken, en daarbij ook overdag veel plast, dan is dat wel een reden om naar de huisarts te gaan.

Lees ook: