Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

9 december 2005 door Merit Tabbers

Verschijnselen van koemelkallergie zónder koemelk-inname, hoe kan dat? (2 jr)

Mijn dochter (2 jaar en 3 maanden) is bekend met koemelkallergie. Dit is gediagnostiseerd door de kinderarts. Zij gebruikt daarom al geruime tijd geen producten met koemelk meer; in plaats daarvan gebruikt ze soja-producten (tot ongeveer 1½ jaar kreeg ze Pepti). Wel eet ze normaal brood en af en toe een product waar weinig koemelk inzit.

Wanneer zij, per ongeluk of na herintroductie, koemelk drinkt, of bijvoorbeeld kaas eet, dan reageert ze daarop met dunne, groen-gele, zuur ruikende, slijmerige ontlasting en twee dagen daarna een duidelijke verergering van haar eczeem.

Nu heeft ze al geruime tijd opnieuw die dunne, zurige ontlasting, waar duidelijk slijm bij zit, gedurende meerdere dagen, twee tot drie maal per dag, terwijl ze dan géén koemelk heeft binnengekregen (op de minieme hoeveelheid uit het brood na). In zo'n periode valt ze dan ook steeds een aantal ons af.

Verder eet ze heel goed en gevarieerd, met voldoende groente en fruit. Ze lust alles, alleen drinkt ze erg weinig. Als ze 500 cc haalt, is het veel. Daarvan is 220 cc sojamelk en verder Roosvicee of water of diksap.

Ze is relatief klein (86 cm) en weegt ca. 11 kg. Met name in gewicht is ze de afgelopen 9 maanden nauwelijks aangekomen. Ze is wel energiek, beweegt veel en ontwikkelt zich verder prima (qua ontwikkeling, zowel fysiek als geestelijk, loopt ze ruim voor).

Mijn vraag: zou er nog een onderliggende oorzaak kunnen zijn? Of zou de minieme hoeveelheid koemelk die ze binnenkrijgt, deze klachten nog kunnen veroorzaken? En is dit een reden om nog eens naar de kinderarts te gaan?

Antwoord

De klachten die u noemde, kunnen zeker veroorzaakt worden door de koemelk die ze toch nog binnenkrijgt. Dit beschreef u eigenlijk zelf al. Het overgrote deel van de kinderen met koemelkallergie heeft geen klachten meer na het eerste jaar, maar toch is er altijd nog een kleine groep waarbij klachten na het eerste levensjaar blijven bestaan. Uw dochter kan daarbij horen.

In de groeicurve zit ze met haar lengte (naar leeftijd) bijna op de -1SD en voor haar gewicht (naar lengte) daadwerkelijk op de -1SD. Ze zit dus onder het gemiddelde. Als ze altijd al volgens die -1SD lijn is gegroeid, mag je er niet veel kwaads over zeggen, maar misschien zou ze nog beter groeien als ze echt geen koemelk meer krijgt.

Ik adviseer u inderdaad om even contact op te nemen met uw kinderarts of een diëtiste. Uiteraard zijn er nog vele andere oorzaken voor dit soort diarree (zoals infecties, of een glutenintolerantie) maar u beschrijft zó expliciet dat na inname van koemelk de klachten verergeren, dat dat toch de meest waarschijnlijke oorzaak is.

Lees ook: