Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

7 augustus 2001 door Joanna Sandberg

Verschillende oppasadressen - is dat schadelijk?

Mijn dochter is binnenkort 3 maanden oud. Ik ga noodzakelijk voorlopig fulltime werken. Zij gaat dan naar twee verschillende oppasgelegenheden. Is dit schadelijk voor haar?

Antwoord

Uit uw vraag begrijp ik dat u uit noodzaak fulltime aan de slag moet wanneer uw baby drie maanden wordt. Ook bent u bezorgd over het feit dat uw dochtertje dan naar twee oppasgelegenheden gaat.

Weer gaan werken is vaak niet zo makkelijk voor een vrouw die pas moeder is geworden. Je bent dan voor het eerst het grootste gedeelte van de dag gescheiden van je kind. En je moet dan voor het eerst je kind achterlaten bij anderen. Ook kunnen schuldgevoelens de kop op steken, of versterkt worden door negatieve reacties uit de omgeving.

Uw baby is zich aan u aan het hechten, omdat u vanaf haar geboorte voor haar zorgt. Zij raakt vertrouwd met uw stem, uw geur, uw manier van aanraken, en uw vaste patronen van verzorging. Het gezicht van de moeder en haar eigen manier van doen maken dat een baby al van ongeveer twaalf weken zijn moeder herkent.

Pas met dertig weken is een baby in staat om verschillende mensen van elkaar te onderscheiden. Rond de zeven maanden zie je dan dat een baby eenkennig wordt; dat betekent dat het zich echt gehecht heeft aan de moeder, en zich niet prettig voelt en gaat huilen bij een vreemde. Op deze leeftijd is het dus heel moeilijk om een kind te laten wennen in een crèche of bij oppasmoeders.

U gaat de zorg voor uw baby delen als ze dus drie maanden is. Dat is jong, maar dan is het voor haar dus nog niet erg als u weggaat en u haar goed verzorgd achterlaat. Het gaat er met name om dat u vertrouwen heeft in de verzorgers! En dat de twee andere verzorgers goed 'ingetuned' zijn op uw manier van omgaan met uw baby. Dus dat zij zoveel mogelijk dezelfde patronen in de zorg, in de dagindeling, in het voeden, in het troosten, etc. krijgen. Uw baby voelt zich het veiligst wanneer haar verzorging zo voorspelbaar mogelijk verloopt.

Het is dus niet schadelijk dat uw dochtertje naar twee verschillende oppasgelegenheden gaat, mits u een goed gevoel heeft over de oppasgelegenheden en u goed met hen kan communiceren over uw baby. Ik zou u aanraden om voordat u gaat werken een aantal keren samen met uw baby naar deze -- ik weet niet wat het zijn, crèches, of oppasmoeders -- te gaan, zodat u kunt onderzoeken of het de juiste mensen zijn die bij u en uw baby passen.

Veel succes, met werken en uw baby.